Ze spelen op vrijdag 20 mei in Het Depot in Leuven. Pussy Riot werd wereldberoemd als feministische punkgroep met radicale performances nadat ze een anti-Poetin gebed opdroegen in de Christus Verlosserkathedraal in Moskou. Pussy Riot had het licht gezien in 2011 en was deel van de omvangrijke protesten die in 2011 en 2012 ontstonden toen Poetin zich herverkiesbaar stelde als president van Rusland. Poetin had reeds als president gediend van 2000 tot 2008, maar omdat de wet bepaalde dat hij niet meer dan twee opeenvolgende termijnen mocht doen, stond hij toen zijn plaats af aan zijn trouwe volgeling Medvedev en werd hij eerste minister, om zich in 2012 terug kandidaat te stellen als president.
Ondanks de protesten werd Poetin herverkozen en werd hij steeds autoritairder. Het punkgebed van Pussy Riot wou de verwevenheid tussen Poeting en de Russisch-Orthodoxe kerk – waarvan patriarch Kirill de campagne van Poetin steunde – aanklagen. Het optreden zorgde voor veel ophef en culmineerde in een proces waarbij twee leden van Pussy Riot - Nadja Tolokonnikova en Maria Oljochina – veroordeeld werden tot twee jaar strafkamp.
Beiden zouden achteraf een boek schrijven over hun ervaringen op het proces en in het strafkamp. Nadja Tolokonnikova bracht in 2016 het boek ‘Zo begin je een revolutie’ uit. Oljochina bracht in 2017 het boek ‘Riot Days’ uit, dat als basis dient voor de huidige optredens die een soort punkmusical vormen die het verhaal van Pussy Riot vertellen.
In oktober 2021 berichtten we al dat Marija Oljochina en verschillende leden van Pussy Riot nog steeds vervolgd werden in Rusland. Oljochina en haar partner Lyusya Shtein kregen toen vrijheidsbeperkingen opgelegd. Ze hadden immers de coronaregels overtreden door te gaan betogen voor de vrijlating van de Russische dissident Alexei Navalny, die Rusland verliet na een vergiftiging en bij zijn terugkeer veroordeeld werd tot drieënhalf jaar gevangenis omdat hij zich had gerapporteerd bij de politie, waar onlangs nog eens negen jaar bij kwamen voor fraude en minachting van het hof. Want met de oorlog in Oekraïne is de repressie tegen andersdenkenden – waaronder Navalny en Pussy Riot – sterk toegenomen.
In april kreeg Oljochina te horen dat haar huisarrest werd omgezet in effectief strafkamp. Toen besloot ze te vluchten, samen met haar vriendin Shtein. Ze hadden het geluk dat ze kunnen rekenen op een breed netwerk van activisten, die hen hielpen om visa te verkrijgen. Om hun huis te verlaten verkleedden Oljochina en Shtein zich als maaltijdkoerier (zie foto). Oljochina - die een maand later dan Shtein vluchtte - deed haar enkelband uit en liet haar gsm achter opdat ze niet traceerbaar zou zijn. Ze vluchtte naar Wit-Rusland, waar ze tot drie keer toe moest proberen om de grens overgelaten te worden. De overgang naar Litouwen verliep gemakkelijker en nu verblijven verschillende leden van Pussy Riot in een klein appartement in de Litouwse hoofdstad Vilnius.
Van Tolokonnikova is niet bekend waar ze thans verblijft. In een recent interview met The Guardian weigerde ze haar verblijfplaats te verklappen en omschreef ze zich als nomade en wereldburger. Het is ook niet duidelijk of Tolokonnikova deelneemt aan de huidige tournee, daar Pussy Riot eerder een los collectief is. Wel nam ze in 2018 en 2019 deel aan de ‘Riot Days’-concerten. Het optreden zal gebaseerd zijn op het punky werk van Pussy Riot eerder dan op de recentere donker-elektronische liedjes van de groep.
Pussy Riot speelt op Breaking Barriers, 20 mei 2022 samen met Hägar The Womb en Hetze
Oljochina spreekt met Malcolm Nix (Dark Entries, Breaking Barriers)
Oljochina doet haar vlucht uit Rusland uit de doeken voor de New York Times (Engels)
Oljochina spreekt met VRT NWS over haar juridische problemen
Tolokonnikova spreekt met The Guardian (Engels)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten