donderdag, december 28, 2023

Alle leden van Irdorath terug vrij uit Belarus

Belarus heet de ‘laatste dictatuur van Europa’ te zijn, en die naam heeft het niet gestolen. Sinds hij aan de macht kwam in 1994, regeert Alexandr Loekasjenko er met ijzeren hand. Toen het volk in opstand kwam, drukte hij het hardhandig neer. Zo ook in 2020, als er massale demonstraties volgden op vervalste verkiezingen waarbij Loekasjenko zogezegd 80 procent van de stemmen kreeg.

De fantasyfolkgroep Irdorath – een groep met banden met Corvus Corax, Faun en vele andere bekende groepen in het genre – ging mee betogen en speelde muziek voor de aanwezigen. Dat is hen zuur opgebroken. Op 2 augustus 2021 werd een verjaardagsfeestje voor zangeres Nadezjda Kalatsj gewelddadig verstoord door de veiligheidsdiensten. Alle aanwezigen werden aangehouden.

Later kregen verschillende aanwezigen een gevangenisstraf van vijftien dagen wegens ongehoorzaamheid aan de speciale eenheden die de arrestaties uitvoerden. Maar vijf mensen kregen lange gevangenisstraffen: de zangers Vladimir en Nadezjda Kalach kregen beiden twee jaar gevangenis, en hun medemuzikanten Piatro Marchanka, Yuliya Marchanka en Anton Shnip elk een jaar en zes maanden.

Yuliya, Piatro en Anton werden in oktober 2022 vrijgelaten. Recent werden ook Vladimir en Nadezjda vrijgelaten. De vrijlating werd bekendgemaakt op het Feuertanz Festival, dat eind juni plaatsvond in Duitsland. Alle gevangengenomen leden van Irdorath zijn nu vrij en veilig, lieten ze weten, wat vermoedelijk betekent dat ze niet meer in Belarus verblijven.

PS1: tijdens de periode van gevangenschap van verschillende leden van Irdorath, wist Dark Entries drummer Aliaksei Palauchenia te interviewen, die naar het buitenland gevlucht was. U kunt het interview hier lezen.

PS2: het volgende nummer van Irdorath werd tijdens de protesten uitgebracht, en wil een hommage zijn aan de moed van de Belarussische vrouwen, die massaal deelnamen aan de protesten.

Geen opmerkingen: