zaterdag, december 15, 2018

Donder, Hel & Hagel: Joke is weer daar!!! Demo 2017

De meeste new wave-groepen kiezen ervoor om te zingen in het conformistische en clichématige Engels, maar hier en daar is er toch een groep die het aandurft in de eigen moedertaal. Aroma di Amore en Arbeid Adelt! zijn ongetwijfeld de meest succesvolle exponenten, De Brassers deden het op een paar nummers en we zijn ook vertrouwd met Zwarte Poëzie. Donder, Hel & Hagel is dan weer de laatste aanwinst in het genre.

De groepsleden heten Hans Hagel, Anton Donder en Bart Hel, en misschien kent u hen al van andere projecten. Die zijn talrijk, en horen niet allemaal tot de new wave. Hans Hagel en Anton Donder zijn actieve anarchopunkers en spelen/speelden onder andere punk, metal, ska en dub in Ulrike’s Dream, The Usual Suspects en Cop On Fire. Bart Hel is dan weer bekend van Dead Man’s Hill, Kinderen van Moeder Aarde, Experiments in Darkness en vele andere duistere formaties.

De demo die we hier bespreken bestaat uit drie nummers die in een beperkte oplage van 30 exemplaren op cd-r uitkwamen, maar die u intussen ook op bandcamp terugvindt. ‘Joke is weer daar’ heeft zelfs een clip op YouTube die de heren tot in de nationale pers bracht. Het nummer is immers opgedragen aan Joke Schauvliege, minister van natuur, of volgens Donder, Hel & Hagel: minister tegen de natuur.

De muziek is trouwens niet zuiver Nederlandstalig, want ‘Joke is weer daar’ bevat een hele brok Duits. ‘Il faut travailler’ bevat op dezelfde wijze wat Frans, en is op zijn beurt een aanklacht tegen de loonslavernij. En dat alles geïllustreerd met leuke quotes uit tekenfilms. De Smurfen waarschuwen in het eerste nummer voor rebellen die de natuur willen verdedigen, terwijl personages uit Sesamstraat in het tweede nummer uitspraken doen als ‘verveling en dom werk zijn goed voor de ziel’.

In het derde nummer - ‘De rekening’ - worden we erop gewezen dat de regering onze vernietiging subsidieert: pesticiden, kernafval, beton en asfalt… U hebt het intussen wel door, de anarchistische boodschap ligt er bij Donder, Hel & Hagel vingerdik op. Maar wel steeds met een knipoog en een dansbare beat. Laten we dus dansen en maatschappelijke orde omverwerpen!

Interview met Donder, Hel en Hagel: Het thema dat in al onze projecten terugkomt, is het creëren van een maatschappij zonder hiërarchie die in harmonie met zichzelf en de natuur leeft.



Geen opmerkingen: