vrijdag, januari 22, 2021

d'Anticlown: Tussen Tand en Tijd

Zet u. Zet u vooral schrap. Zorg dat u goed zit en niet van uw stoel valt. Dark Entries bespreekt hip hop, en nodigt u uit om er uw oor aan te schenken. d’Anticlown liet ons weten dat zijn nieuwe cd – ‘Tussen Tand en Tijd’ – best wel duister klinkt, en na een aandachtige beluistering moesten wij dat beamen.

d’Anticlown, dat is een zekere Pjotr, een muzikale duizendpoot die uit de Gentse krakersscene afkomstig is. Hij speelde vroeger in de veelzijdige folkgroep d’Onderhond en heeft ook al meegewerkt aan diverse muziektheaterproducties. Hier wil hij bewijzen dat hij kan rijmen en dichten zonder zijn gat op te lichten, en dat op heerlijk donkere deuntjes.

De eerste nummers van d’Anticlown, jaren geleden, gingen eerder richting melancholische folk of cabaret, maar gaandeweg ontspon zich een stijl die bij de hip hop aanleunt. Sombere beats, met daarbovenop het spreekgezang van Pjotr die grootstadverhalen vertelt tussen berusting in en strijd tegen een teleurstellende realiteit.

De begeleiding klinkt soms als dark ambient, soms als experimentele elektronica, en met momenten als kermismuziek. Ook rockmuziek met sporadische elektrische gitaren en vooral een vleugje folk - we horen hier cello, tuba, accordeon, ukulele, gitaar, piano en banjo - zijn niet volledig verdwenen.

De nummers zijn kort, maar sluiten prima bij elkaar aan. ‘De tent’ is zeker een hoogtepunt, en we raden u aan om onderstaande clip te bekijken die d’Anticlown samen met Kollektief K maakte. ‘Tom en Lisa’ en het titelnummer klinken heerlijk melancholisch. Van ‘Het lijkt wel vrede’ vragen we ons af of het geïnspireerd is door Gert Kleinpunk, die al jaren optredens onder die naam organiseert en ook zijn laatste plaat zo genoemd heeft.*

De combinatie van enge muziek en scherpe teksten dompelt je onder in een heel aparte atmosfeer. De vervreemding van de grootstad, parabels van eenvoudige mensen, relazen van hopeloosheid, chronieken van rusteloosheid… Dit is wat d’Anticlown te bieden heeft, en wij hebben het goed bevonden.

*Mis poes. d'Anticlown laat weten dat 'Het lijkt wel vrede' een referentie is naar de gelijknamige dichtbundel van Peter-Paul Zahl.

d'Anticlown

'Tussen Tand en Tijd' valt gratis te downloaden op bandcamp

Geen opmerkingen: