donderdag, april 16, 2020

Laibach vierde verjaardag Poolse onafhankelijkheid door speech Jaruzelski op muziek te zetten

Laibach had op zijn eerste plaat al een nummer gemaakt met een tekst van Jaruzelski, in het nummer dat zijn naam draagt. Jaruzelski was de generaal die in 1981 de noodtoestand uitriep in Polen, en dus erg omstreden is in het land. Laibach kreeg in Polen behoorlijk wat kritiek omdat ze dit nummer er ook live brachten.

Meer dan 30 jaar later werd Laibach nogmaals gevraagd om in Polen op te treden, en wel voor de viering van 100 jaar Poolse onafhankelijkheid in 2018. Polen werd immers onafhankelijk in 1918, na de Eerste Wereldoorlog. En ze herhalen dezelfde provocatie. Ze zetten de verklaring van generaal Jaruzelski op de dag dat hij de noodtoestand uitriep op muziek van Andrzej Panufnik, een belangrijke Poolse componist die in 1954 naar het Verenigd koninkrijk vluchtte. Hij componeerde onder meer het nummer 'Warszawskie dzieci', dat één van de belangrijkste verzetsnummers was van het Pools ondergronds leger tijdens de Tweede Wereldoorlog, en dat Laibach ook al gecoverd had in een viering van de opstand van Warshau in 1944.

Alles werd aangepast zodat het een coherent geheel zou vormen, en werd uitgevoerd samen met het filharmonisch orkest van Lviv en het koor Gloria op het Kody Festival in Lublin, Polen, en op het Ljubljana Festival in Križanke, beiden in 2018. Een video van het optreden werd nu beschikbaar gemaakt.

Geen opmerkingen: