dinsdag, maart 08, 2022

Pussy Riot nog steeds vervolgd in Rusland

Pussy Riot werd in 2012 wereldberoemd na hun ‘punk-gebed’ in de Christus Verlosserkathedraal in Moskou. Bedoeling van de actie was om de verwevenheid tussen Poetin – die toen in verkiezingscampagne was – en de orthodoxe kerk aan te klagen. Als gevolg van de actie werden drie leden van de feministische punkgroep aangehouden en twee leden tot twee jaar stafkamp veroordeeld. In 2013 werden ze vervroegd vrijgelaten in de aanloop naar de olympische spelen in Sochi, net voor dat ze hun volledige straf hadden uitgezeten.

Dat is vast de reden dat ze uitgenodigd waren op het Leuvense punkfestival Breaking Barriers, ook al is hun muziek vandaag eerder donkere elektronica dan punk. Het festival werd afgelast nadat Pussy Riot haar Europese tournee afzegde. Officieel konden te weinig data doorgaan door de coronamaatregelen, maar het lijkt wel of er meer aan de hand is. Twee leden van Pussy Riot – waaronder Maria Oljochina (op de foto met enkelband) die in 2012 veroordeeld werd – werden nu veroordeeld tot een jaar vrijheidsbeperking. Dit betekent dat ze Moskou niet mogen verlaten zonder toestemming van de overheid, tussen 22u ’s avonds en 6u ’s ochtend huisarrest hebben, zich twee keer per maand moeten melden en niet kunnen deelnemen aan demonstraties of massa-evenementen.

Aanleiding tot dit proces is de deelname van de betrokkenen aan een betoging tegen de gevangenstelling van Alexei Navalny. Navalny is de belangrijkste Russische politicus die de corruptie en het machtsmisbruik onder Poetin aanklaagt. Navalny werd in augustus 2020 vergiftigd, verbleef daarvoor een tijd op een ziekenhuis in Duitsland en werd bij zijn terugkeer in Rusland gevangengenomen en veroordeeld omdat hij zich niet had gemeld bij de politie, een voorwaarde voor zijn vrijlating na een eerdere gevangenisstraf. De leden van Pussy Riot waren aanwezig op de betoging van 23 januari, en hen wordt verweten de coronamaatregelen daarbij overtreden te hebben. Op het proces hebben beide leden van de groep – naast Oljochina ook Lyusya Shtein – gewezen op de falende rechtstaat in Rusland. Volgens hen heeft de rechter hen op vraag van de overheid veroordeeld.

We citeren uit het eindpleidooi van Shtein: ‘Alle deelnemers in dit proces verstaan wat deze zaak is. Maar ik wil benadrukken dat ik niet de enige aanwezige ben van wie de vrijheid van meningsuiting ontnomen wordt. In deze zin hebben de rechter en ik veel gemeen. Want ook jij, net als ik, wordt verboden om een eigen mening te hebben met de dreiging van een straf. In mijn geval is het een strafzaak, in uw geval ontslag. (…) Mijn zaak is niet heel speciaal. Jullie zullen nu gewoon deze ‘vrijheidsbeperkingen’ toepassen. (…) Het punt is dat u door het steunen van dit kleine onrecht, dat voor jullie misschien geen grote betekenis heeft, een heel systeem ondersteunen van politieke vervolgingen, marteling, vergiftiging en moord. (…) Mijn zaak is een druppel in de oceaan, maar de vernietiging van de mensenrechten in Rusland bestaat uit dergelijke druppels.’

Overigens is dit niet de enige maatregel die genomen wordt tegen Pussy Riot. Op 29 september werd de lijst met ‘buitenlandse agenten’ aangevuld, en onder andere drie organisaties en twee personen verbonden aan Pussy Riot staan sindsdien op de lijst. De wet op buitenlandse agenten wil in principe duidelijkheid scheppen over Russische organisaties en mensen die vanuit het buitenland gefinancierd worden, maar is vooral een handig middel om kritische media, mensenrechtenorganisaties, verkiezingsmonitoren en andere critici van de overheid het leven zuur te maken. Wat Pussy Riot betreft werden de organisaties Mediazona – een onafhankelijk nieuwsmedium – en Zona Prava – een organisatie die zich inzet voor de rechten van gevangenen in Rusland – aan de lijst toegevoegd, samen met twee individuen die hierin actief zijn en de juridische constructie ‘ZP’ LLC die beide initiatieven mogelijk maakt.

En we zijn nog niet klaar. Op 23 juni werden vijf mensen verbonden aan Pussy Riot veroordeeld tot 15 dagen cel. De beschuldiging was ‘klein hooliganisme’ en weerstand tegen de politie. Problematisch is hierbij dat de veroordelingen steeds gebaseerd zijn op getuigenissen en rapporten van agenten, en dat bewijsmateriaal dat in het voordeel van de veroordeelden speelde – bijvoorbeeld videobeelden – geweigerd werd door de rechters.

Pussy Riot

'БЕСИТ' (woede), een recente video van Pussy Riot. Let ook op het einde van de clip, waarin je verneemt dat de politie is binnengevallen tijdens het draaien van de clip omdat de groep beschuldigd werd van LGBTQ-propaganda te voeren, wat in Rusland verboden is. (Zet de ondertiteling aan.)

‘Panic Attack’, een recente clip over de angstaanvallen die Nadezjda Tollokonikova heeft overgehouden aan haar twee jaar strafkamp.

Geen opmerkingen: