donderdag, april 16, 2020

Donder, Hel en Hagel: de schaamte voorbij


Leuvense popgroep tracht goedkoop te scoren met rancuneuze sneren naar hardwerkende politici.

Door onze redacteur: Joop de milde Misantroop

U had wellicht nog niet van hen gehoord, en dat zou beter zo gebleven zijn. Donder, Hel en Hagel is de laatste sensatie in de Leuvense underground, en ze scoren met nummers van een verbazend laag allooi.
Hun eerste wapenfeit deed al meteen stof opwaaien, omwille van een venijnige uithaal naar Joke Schauvlieghe. ‘Deze sinister van natuur verdient een bad in bijtend zuur’, luidde de tekst. De tranen zag u niet rechtstreeks op tv, maar uiteraard was de minister zwaar aangedaan.
Nu proberen ze alweer de aandacht te trekken met een cd met niet minder dan 15 nummers gescheld en getier naar de politiek en naar de elite. ‘Lang genoeg beleefd geweest’ heet het onding, maar wij kunnen ons niet herinneren dat deze amokmakers ooit ‘beleefd geweest’ zijn, laat staan ‘lang genoeg’.
Dit krapuul is niet aan hun proefstuk toe. Eerder speelden ze al in groepen als Ulrike’s Dream, Usual Supsects, Cop on Fire en Dead Man’s Hill. Punk, metal, ska, industrial… Verwerpelijke muziek, maar het had tenminste het voordeel dat het geen groter bereik had dan de marginale liefhebbers van deze genres.
Met Donder, Hel en Hagel willen ze echter meer mensen bereiken. ‘Bij vroegere projecten stond al eens de wijkagent of de B.O.B in de zaal. Donder, Hel & Hagel ziet het echter groter, en mikt op het voltallige korps’, vermeldt de perstekst zonder schaamte.
Donder, Hel en Hagel speelt new wave, zoals in Neue Welle en Nouvelle Vague. Een dansbare beat, een vette baslijn en aanstekelijke melodieën. Het klinkt als onschuldig vermaak, maar het is wel degelijk de bedoeling om het kiem van het verzet te planten in de oren van de toehoorders.
‘Die lullen die willen hun zakken gaan vullen’ is zowat het motto van de nieuwe cd, die opent met een gesimuleerde moord op een minister. ‘Rijke trut’ Gwendolyn Rutten krijgt het zwaar te verduren in ‘Prikkeldraad en modder’ en zelfs de stoere manmens Theo moet het ontgelden in ‘In de rats’.
Al gauw regende het commentaren op sociale media. Opmerkingen als ‘Linkse randdebielen. Ga in Tripoli wonen als het hier zo slecht is’ of ‘Die zullen wel anders piepen als ze een dikke negerlul in hun kont voelen’ vatten de sfeer goed samen.
‘Ik zou niet te veel aandacht besteden aan de gefrustreerde uithalen van Donder, Hel & Hagel’, vertrouwde een hooggeplaatst politicus ons anoniem toe. ‘Het is beter dat de pers zich concentreert op echte problemen als de hoofddoek of scholen die halalmaaltijden aanbieden.’
Marie (67) uit Leuven kan het niet zo gemakkelijk van zich afzetten. ‘Het is echt sneu voor de betrokken politiekers. Ze werken zo hard, en dan dit… Ik zou het de hond van de buren nog niet toewensen, en die kakt nochtans regelmatig op mijn trottoir (voetpad, nvdr).’
            En zo worden de grenzen van het fatsoen nogmaals naar beneden toe herzien. Het respect voor gezag is naar een dieptepunt gezakt en oproepen tot wanorde worden gemeengoed. Het is te hopen dat iemand de vuilgebekte nozems van Donder, Hel en Hagel eens poepje van eigen deeg laat rieken.

Geen opmerkingen: