dinsdag, maart 08, 2022

Punks in eerste rij tegen militaire coup Myanmar

Op 1 februari greep het leger in Myanmar de macht, waarmee ze de recente verkiezingsresultaten ongedaan maakte. In die verkiezingen behaalde de National League for Democracy (NLD) een overweldigende meerderheid. Het leger zegt dat er fraude is gepleegd tijdens de verkiezingen, maar heeft hiervan geen bewijs geleverd. Meer waarschijnlijk is dat het leger zijn machtspositie wil behouden, die in het gedrang komt door de democratische hervormingen. Als je weet dat er pas sinds 2011 democratische hervormingen aan de gang zijn in een land dat decennia lang door het leger bestuurd werd, en dat de eerste vrije verkiezingen dateren van 2015, dan begrijp je dat de hervormingen nog erg pril en fragiel zijn. Bovendien hield het leger heel wat mechanismen in de hand waarmee ze zwaar konden wegen op de besluitvorming.

Waarom we het hierover hebben in een muziekmagazine? Wel, omdat er in Myanmar ook een levendige punkscene bestaat. En zoals het goede punkers betaamt, staan ze op de eerste rij in de massale betogingen die sinds de staatsgreep aan de gang zijn in Myanmar. Een bekende punkgroep is The Rebel Riot Band, en die hebben nu een nieuwe clip uitgebracht die perfect past bij de protesten. Het nummer heet 'One Day' en brengt beelden van de punkers die deelnemen aan de acties, op een zeer geëngageerde tekst die voornamelijk in het Birmaans gezongen wordt, met ook flarden Engels die de boodschap kracht bijzetten.

Volg op de facebookpagina van The Rebel Riot Band de gebeurtenissen in Myanmar

In 2017 interviewden we The Rebel Riot Band in de context van de vervolging van de Rohingya, een moslimminderheid in Myanmar

One day when human consciousness awakens
One day when there's no discrimination
One day when there will be no cruel dictator
To get there, let's all start and
Change

One day when oppression ends
One day when all wars end
The day when the new future will be bright red
To get there, let's all start and
Change!

Geen opmerkingen: