zondag, december 16, 2018

Gary Numan: de planeet zou beter af zijn zonder ons

Bluedot lijkt wel een ideaal festival om Gary Numan uit te nodigen. Het festival draait rond wetenschap en is genoemd naar het blauwe puntje dat onze planeet in het universum vormt. Gary Numan heeft met 'Savage' een plaat gemaakt over hoe mensen proberen te overleven nadat de klimaatverandering alle mogelijke rampen op de mensheid heeft losgelaten. Dat Numan al lang een nuchtere en intelligente kijk had op de mensheid - niet gespeend van enige zwartgalligheid - was bekend, maar in een interview met de organisatoren van bluedot laat hij zich helemaal gaan.

Numan zegt onder meer dat het arrogant zou zijn om ervan uit te gaan dat we het enige leven zijn in het universum, al wil hij tegelijk niet geconfronteerd worden met eventueel buitenaards leven omdat ze ofwel ver vooruitlopen of ver achterophinken op ons, waardoor communicatie erg moeilijk zou zijn. Op de vraag hoe we een volmaakte planeet kunnen scheppen is Numan duidelijk: 'zorg dat je van ons af geraakt'. De planeet zou het goed doen zonder mensheid, en eigenlijk is de planeet net dat aan het doen: het virus van de mensheid van zich afschudden.

Ook over zijn eigen muziek is Numan erg nuchter: hij was niet de grote pionier in de elktronische muziek, zo zegt hij, maar wel één van de eersten om er succes mee te hebben. Hij voelt zich daarom wat schuldig naar de andere pioniers toe. Hij is blij als mensen een uurtje plezier beleven aan zijn optredens, en wil niet het soort mensen zijn dat benadrukt hoe uniek hij is.

Bekijk hieronder het volledige interview:

Geen opmerkingen: