zaterdag, december 15, 2018

Psy'Aviah: Looking For The Sun EP

Psy’Aviah heeft ons onlangs verwend met ‘Lightflare’, een cd die aangename muziek wist te combineren met diepgang. Zoals we van Psy’Aviah gewoon zijn trouwens. Onze huidige maatschappij is te hectisch, de eisen zijn te hoog, en menigeen gaat er aan onder omdat ze de verwachtingen niet kunnen volbrengen. Het thema van ‘Lightflare’ was zo herkenbaar en was dan ook zo’n grote bron van inspiratie dat er nog meer inzat.

Vandaar dat Yves Schelpe ons nog op wat nummers trakteert. Een ep, zo heet dat te zijn. Een verzameling met een beperkt aantal nummers. Nu goed, het is Psy’Aviah en daar is blijkbaar altijd nog werk op overschot. De ep telt maar liefst 16 nummers, en daar komen nog drie extra nummers bij als u het kleinood van Bandcamp downloadt.

Psy’Aviah heeft er dus zijn werk van gemaakt, en dat merk je ook aan de download. Eén van mijn opmerkingen bij downloads is immers dat je er geen boekje met credits en teksten bij krijgt. Hier is dat wel het geval, en dat siert Yves Schelpe. Ik heb nog altijd een voorkeur voor fysieke uitgaven, maar ik leg me er ook bij neer dat het in deze tijd niet meer mogelijk is om alles fysiek uit te brengen, en dan denk ik dat de aanpak van Psy’Aviah de juiste is.

Laten we meteen naar de essentie gaan: de nieuwe ep draait rond drie nieuwe nummers. ‘Looking For The Sun’ gaat over hoe we alles van ons laten afglijden. Misschien kijken we nog naar het nieuws, misschien ook niet, maar aan het eind van de dag trachten we het allemaal naast ons neer te leggen… Wat maakt het eigenlijk nog uit? En eigenlijk borduurt dat andere nieuwe nummer - ‘Anchor Down’ - gewoon op dat thema verder.

Het nummer dat me misschien het nauwst aan het hart ligt, is ‘No More Heroes’. Je hoeft immers niet altijd een held te zijn. Niet op je werk, niet op Facebook en ook niet in je relatie. Zijn we niet uit het oog verloren dat we allemaal mensen met gebreken zijn? Juist, ja. Psy’Aviah legt de vinger op de wonde.

Naast de drie nieuwe nummers krijgen we natuurlijk een hoop remixen. Het titelnummer ‘Looking For The Sun’ krijgt u maar liefst in 9 verschillende versies, van zeer dansbaar tot meer atmosferisch. Daarnaast krijgt u verschillende versies van nummers die reeds op ‘Lightflare’ prijkten: ‘The Great Disconnect’, ‘In The Sound’ en ‘Plan B’.

Het geheel gaat gepaard met een filosofische tekst van Yves Schelpe over hoe we ons laten verblinden in de strijd om rijkdom en succes, en daarmee onze kwetsbare kant vergeten… tot het te laat is, natuurlijk, en we zinken in de apathie van depressie of burn-out.

Hou de ander in het oog, zo raadt Yves ons aan. Of nog liever: probeer je oren open te houden voor mensen die hulp nodig hebben. Toon empathie, dat is de boodschap van deze ep. Als Psy’Aviah erin slaagt om u hierin te helpen, dan kunnen we enkel besluiten dat ze met deze ep weer iets geweldig gedaan hebben. Wij gaan er alvast met vernieuwde hoop tegenaan.



Geen opmerkingen: