donderdag, september 12, 2019

Autumn Tears: The Origin Of Sleep

Jaren geleden ontdekte ik Autumn Tears in de bakken van Arlequin, een uitstekende platenboer in Brussen. ‘Love Poems For Dying Children’ was een uitstekende titel en trok mijn aandacht. Het ging om deel 2 van de gelijknamige trilogie, ‘The Garden Of Chrystalline Dreams’. De muziek was duister en de teksten misantropisch. De groep was destijds een duo van Ted en Erika, de muzikale richting neoklassiek, zij het toen nog volledig elektronisch gegenereerd. Erika zong wondermooie etherische stukken, maar waar Ted de micro ter hande nam vielen ook de black metal-wotels van het project op. Op deel 3 vervoegde Jennifer LeeAnna de groep, en werd het geluid nog uitgebreid.

Na het voltooien van de trilogie nam de groep een pauze van vier jaar, maar er zat nog meer in het verschiet. De groep ging andere muzikanten en instrumenten verwerken in hun muziek. ‘Eclipse’ uit 2004 was een eerste stap in die richting, met fluit, clarinet, contrabas en akoestische gitaar die mee in de mix opgenomen worden. ‘The Hallowing’ moest de laatste stap worden, waarop het geheel nog aangevuld werd met hoorn, oboe, viool, viola en harp. De plaat was een pareltje, maar werd helaas als de laatste plaat van Autumn Tears aangekondigd.

Tien jaar lang werd er effectief niets meer gehoord van Autumn Tears, dat op die manier op een hoogtepunt afscheid nam. Doch Ted Tringo vond dat het project nieuw leven moest ingeblazen worden. Hij zocht en vond een nieuwe zangeres in de persoon van Brona McVittie en mat zich deze keer een heel ensemble strijkers en blazers aan, naast harp en allerhande percussie. Niet minder dan 19 muzikanten namen deel aan de opname van ‘The Origin Of Sleep’, de meest klassieke cd van de groep tot op vandaag.

Het spreekt voor zich dat het niveau van de composities heel hoog is met sterke arrangementen, prachtige samenzang, mooie harmonieën, tempowissels en een grote verscheidenheid aan klanken en atmosferen. Dat neemt niet weg dat ‘The Origin Of Sleep’ slechts een ep is die een volledige cd moet aankondigen. Deze maand nog zal die opvolger uitkomen, onder de naam ‘Colors Hidden Within The Gray’, en er spelen nog meer muzikanten op mee dan op deze ep. De kwaliteit van ‘The Origin Of Sleep’ is moeilijk te overtreffen, al weten we intussen van Autumn Tears dat ze elke keer opnieuw weten te verrassen met uitmuntend werk.

Autumn Tears: bandcamp / facebook

Geen opmerkingen: