dinsdag, maart 08, 2022

Robert Smith zegt iets over nieuwe Cure-album

Inkomend nieuws! Leg de persen stil! Robert Smith heeft iets gezegd over de nieuwe plaat van The Cure! Enfin ... alweer ... maar onze adem inhouden doen we al lang niet meer.

Zullen we nog eens recapituleren? In 2018 viert The Cure zijn 40-jarig jubileum. Robert Smith mag een aantal festivals organiseren en nodigt daarbij een hoop groepen uit ... en hij krijgt zin om opnieuw zelf muziek te maken. Later dat jaar nog duikt de groep de studio in, en er wordt gesproken van drie nieuwe platen die toen opgenomen zijn. Sindsdien wachten we ...

En elke keer als Robert een microfoon in het gezicht gedrongen krijgt wordt er gevraagd naar die nieuwe platen. Dat gebeurde uiteraard op de NME awards van eergisteren, waar Smith heeft opgetreden samen met Chvrches. Nadat Chvrches hun nummer 'Asking For A Friend' heeft gespeeld, nodigden ze Smith uit om samen 'How Not To Drown' - de single waarop ze eerder hadden samengewerkt - en 'Just Like Heaven' te zingen. Het was de eerste keer dat Smith en Chvrches elkaar in levende lijve ontmoetten, en dat is blijkbaar goed verlopen. We vernamen alvast via Chvrches-zangeres Lauren Mayberry dat Robert Smith niet één van die 'problematische oude mannen' is waar de showbiswereld onder te lijden heeft.

Terug naar de nieuwe platen. Smith had al eerder gezegd dat één van de platen het meest donkere werk van The Cure ooit zou bevatten. Donkerder nog dan 'Pornography' of 'Disintegration'? We twijfelen eraan, maar onze nieuwschierigheid is alvast gewekt. Het is die plaat die als eerste zou uitkomen, en voor het eerst waagt Smith zich eraan om een uitgavedatum aan te kondigen. De plaat zou er in september zijn, net voor The Cure aan een wereldtournee begint in oktober 2022. En jawel: het kind heeft een naam. 'Songs Of A Lost World' zal het schijfje heten, en dat klinkt ook al best donker.

Let wel: er kan nog vanalles mislopen. Want er is al één plaat klaar, maar dat is de tweede plaat, die een stuk vrolijker zal klinken. Die zou ergens volgend jaar moeten uitkomen, maar pin je daar niet aan vast. Voor 'Songs Of A Lost World' moet Smith nog vier liedjes inzingen, en dat staat gepland voor begin april. Maar wat als hij daar nog niet helemaal tevreden over is? Dat zou dan kunnen betekenen dat alles misschien toch nog iets langer zal duren, zoals we het van The Cure intussen gewoon zijn. En de derde plaat dan? Daar had Smith al eerder van gezegd dat het een hoop noise is. 'Het is eigenlijk vooral feedback', voegt hij er nu aan toe. En hij heeft er een paar keer naar geluisterd en besloten dat het rommel is. Hij gaat de plaat nog herwerken, maar dat is nu niet zijn prioriteit.

Luistert u vooral nog eens naar het volledige interview in de onderstaande video.

Geen opmerkingen: