donderdag, december 28, 2023

Rome steunt Oekraïne met nieuwe single 'Yellow And Blue'

Jérome Reuter van Rome staat al van de vooravond van de Russische aanval op Oekraïne van februari 2022 aan de kant van Oekraïne. Toevallig was hij in de dagen voor de aanval, toen de spanning steeds groter werd, aan het optreden in Oekraïne, en hij heeft sindsdien geen moeite gespaard om de Oekraïners van zijn steun te verzekeren.

Dat deed hij al op de ep ‘Defiance’, die we hier heel positief bespraken. Dat zal ook zo zijn op ‘Gates of Europe’, de nieuwe plaat die eind augustus zal uitkomen, en ook een aantal nummers van de ‘Defiance’-ep zal bevatten, zoals het wondermooie ‘Ballad of Mariupol’. Sinds de inval heeft Rome ook al verschillende benefietconcerten gegeven in Oekraïne, waarvan de opbrengsten onder andere naar vluchtelingencentra gingen voor de mensen die de oorlog ontvluchtten.

In tijden waarin Tankies – die naam wordt gegeven aan de mensen die de orthodox-communistische lijn volgden bij de Sovjet-invallen in Hongarije (1956) en Tsjecho-Slowakije (1986), maar vandaag ook in Oekraïne – hun focus verleggen naar het begrijpen van de Russische veiligheidseisen en het beschuldigen van het westen voor de oorlog, naar het proberen discrediteren van Oekraïne en haar president Zelenski, is het fijn om stemmen te horen die standvastig blijven in hun steun aan het belaagde land.

Dat is bij Reuter zeker het geval, want in ‘Yellow and Blue’ bezingt hij de kleuren van de Oekraïense vlag met de woorden: ‘Courage has two colours: Yellow and Blue’. Op twee augustus komt de tweede single ‘Lady Of The Legion’ uit, en op 25 augustus de volledige plaat. In de tournee voor de plaat zal Reuter weer verschillende keren in Oekraïne optreden, maar ook in België (Porta Nigra, Aarschot, 11 november) en Nederland (Tivoli Vredenburg, Utrecht, 18 november).

Geen opmerkingen: