vrijdag, januari 22, 2021

Goethes Erben herdenkt vervolgde kunstenaars uit nazi-tijdperk

Goethes Erben brengt een nieuwe plaat uit: 'Flüchtige Küsse'. Het gaat om een live-opname met nieuw materiaal, opgenomen door het triumviraat Oswald Henke (meesterbrein en tekstschrijver), Benni Cellini (cello) en Sebastian Boetcher (piano). De plaat komt op cd en op dubbel-lp uit, en wie een exemplaar wil bemachtigen stuurt gewoon een mailtje naar nonkel Oswald zelve op genom-bestellung@hotmail.de. De plaat komt eind september uit.

Om de plaat onder de aandacht te brengen werd een video gemaakt voor een nummer uit 'Flüchtige Küsse': 'Heldenuntergang'. Het nummer verwijst naar de vele kunstenaars die door de nazi's vervolgd werden tijdens de jaren 1933-1945. Al snel na de Eerste Wereldoorlog ontstond in Duitsland een 'cultuurstrijd' tussen de klassieke, als Duits ervaren kunst en de als 'vreemd' ervaren moderne kunst, bijvoorbeeld van joden. De nazi's hebben deze strijd ter harte genomen, en vele 'helden' tot zwijgen gebracht. In de video komen namen te voorschijn van kunstenaars die vermoord zijn onder het naziregime.

Het is zeker niet de eerste keer dat Goethes Erben de duistere aspecten uit de Duitse geschiedenis tot thema van hun liedjes maken, of zich uitdrukkelijk uitspreken tegen racisme en fascisme. Dat was bijvoorbeeld al heel duidelijk op hun single 'Die Brut' uit 1993 of op platen als het blauwe album (1995) of 'Schach is nicht das Leben' (1997).

Goethes Erben

Geen opmerkingen: