donderdag, april 16, 2020

Exponentia: Du wirst sein

Vier jaar! Vier jaar hebben we moeten wachten op nieuw werk van Exponentia. Terwijl het neoklassieke project van Ludovic Dhenry tussen 2012 en 2016 bijna jaarlijks werk uitbracht. In 2017 kwam welsiwaar het uitstekende ‘Weg der Seelen’ uit 2017 van Zauber uit, en in 2019 'Sign' van Résonance Magnétique, een ander elektronisch zijproject.

Nu is er een nieuwe uitgave van Exponentia zelf, maar dat is slechts een ep van vijf nummers. De plaat opent met ‘Les cendres de la vie’. Even hoopten we op een Franse tekst, maar het is een instrumentele intro met zwaarmoedige strijkers, blazers en een ijl koor. ‘Trauerweide’ is een ingetogen nummer met spaarzame instrumentatie en heeft zoals vanouds weer een Duitse tekst.

Het titelnummer ‘Du wirst sein’ gaat op dezelfde lijn voort, een mengeling van duisternis en luchtigheid die erg fatalistisch klinkt. De zang van Dhenry snijdt weer door merg en been en is een serieuze troef voor deze ep. Op ‘Zwichen den drei Bergen’ horen we orgels en meer elektronische ritmes die elkaar prima aanvullen. Afsluiter ‘Le navire des âmes’ is opnieuw een instrumentaal stuk dat wat bombastischer klinkt dan de rest van de plaat.

Er zijn weer tal van instrumenten in de sterk uitgewerkte harmonieën. Dhenry heeft een veertiental klassieke instrumenten – uiteraard elektronisch gegenereerd – verwerkt: strijkers, blazers, klokkenspel en zelfs verschillende koren waaronder kinderkoren. Opmerkelijk: de elektrische gitaren die een prominente rol speelden op de laatste ‘Abend’ – en toen een nieuwigheid waren – zijn hier weer helemaal verdwenen.

De nieuwe ep heeft natuurlijk zijn gebreken: hij is erg kort en zal enkel digitaal uitkomen. Toch is hij weer een bewijs van de unieke stijl die Dhenry ontwikkeld heeft met dit project. We kennen geen enkele andere groep die zoals Exponentia klinkt. En we hopen dat deze ep het startschot is voor nog meer muziek in deze stijl.

Exponentia: facebook / bandcamp

Geen opmerkingen: