Neem volgende ingrediënten: fijnzinnig gitaargetokkel, harp, fluit, cello, viool, viola en twee hemelse stemmen - en vrouwelijke en een mannelijke - die samen wondermooie duetten brengen. Verweef alles op zachte wijze en in de juiste hoeveelheden, en je krijgt Sangre de Muerdago. De Spaanse - of liever: Galicische - groep heeft met ‘O Camiño Das Mans Valeiras’ een dromerige plaat gemaakt die ergens tussen folk en neoklassiek zweeft.
De groepsleden zijn nochtans afkomstig uit de tegencultuur van Galicië, en hebben banden met punk en black metal. Dat verwondert ons helemaal niet, want deze overgang van harde naar zachtere muziek is eigenlijk best gebruikelijk in ons wereldje. En ja, ook dit soort feeërieke muziek kan je als een protest tegen onze huidige maatschappij beschouwen. Hun muziek ‘moet het leven buiten de moderne ketens van het kapitalisme en het jezelf doodwerken weergeven’, zo schreef Heathen Harvest ooit.
Sangre de Muerdago zingt in het Galicisch, de taal van de achtergestelde provincie in het noordwesten van Spanje waar ze vandaan komen. Hun inspiratie halen ze ook uit de Galicische folk uit de jaren 70 en 80, ook al verblijft de groep thans in Leipzig. De naam van de groep betekent ‘Het bloed van de maretak’ en titel van de plaat ‘De weg van de lege handen’. Een weg die ook ‘de weg van het volle hart’ is, aldus zanger en componist Pablo. ‘Het vereert een leven dat mogelijk arm is in materiële bezittingen, maar rijk en betekenisvol aan de spirituele kant.’
Zoveel heb ik dus kunnen achterhalen. Achter de verdere betekenis van hun teksten moet ik helaas gissen, maar dat de natuur, volksverhalen, oude wijsheden en liefde volop aandacht krijgen, zal niemand verwonderen. De feeërieke sfeer doet ons wat denken aan die andere Spaanse groep die we zo waarderen: Trobar de Morte. De stemmen zijn verschillend, maar de stemming is dezelfde. Hemels, romantisch, wondermooi, feeëriek…
De plaat is digitaal en op vinyl beschikbaar via bandcamp.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten