De anarchistische industialgroep Militia brengt een cd uit over de geschiedenis van Ambiorix, de Gallische leider die het opnam tegen Julius Caesar toen hij Gallië veroverde. De ideale gelegenheid om heel te geschiedenis nog eens te overlopen. Militia stuurde ons achtergrond bij hun nieuwe werk en bij de verschillende nummers op de cd.
Voorgeschiedenis
Toen in 57 v.Chr. Julius Caesar Gallië veroverde, vielen zijn troepen ook Belgica binnen. (Het gebied bestreek ongeveer het huidige België en een stuk van Nederland tot aan de Rijn). Belgica werd toen bewoond door verschillende stammen die regelmatig oorlog tegen elkaar voerden. De stam der Eburonen werd geregeerd door Ambiorix en Catuvolcus, die de macht deelden als koning. In 54 v.Chr. moest Caesar zijn troepen dringend opnieuw van bevoorrading voorzien en verplichtte hij de bevolking van de streken die hij en zijn troepen veroverden een deel van hun oogst aan zijn leger af te staan. Omdat de oogst dat jaar te mager was geweest, waren de Eburonen hiertoe niet bereid. Caesar liet daarop zijn soldaten kampen bouwen nabij de dorpen en gaf de kampleiders elk de opdracht het bestuur over de plaatselijke stammen over te nemen en zo de noodzakelijke voedselvoorraden en hout (bomen uit het bosrijke gebied van de Eburonen) in beslag te nemen. Ambiorix en zijn Eburonen waren echter niet van plan zich hierbij zomaar neer te leggen.
Muziek op de cd:
track 1: Resistance
In de intro van het eerste nummer hoor je “bosgeluiden”, het lijken vogels en geruis en elektronische klanken. Die intro stelt de situatie voor waarin een kleine groep Romeinse soldaten het bos van de Eburonen binnendringen en er bomen beginnen omhakken om vervolgens het hout mee naar hun kamp te nemen. Na die intro hoor je een trompetklank, daarna begint de percussie, dit is de aanval van de Galliërs op de Romeinen.
De overlevende Romeinse krijgers vluchten daarna richting hun kamp, achternagezeten door Ambiorix en zijn krijgers.
track 2: Negotiation
Omdat de overmacht te groot bleek, besluit Ambiorix het kamp niet aan te vallen maar met de Romeinen te praten. De Eburonenkoning legde uit dat hij geen problemen had met hen en dat hij zelfs blij was met hun komst omdat zijn stam zo geen last had van andere stammen in de streek. Hij waarschuwde de kampleiders Sabinus en Cotta echter dat deze stammen wel van plan waren hen aan te vallen en zelfs hulp zouden krijgen van hordes Germaanse stammen die de Rijn zouden oversteken. Ambiorix raadt hen aan naar een ander kamp te trekken om zich bij de groep soldaten die daar gelegerd waren, aan te sluiten. Op die manier zouden ze sterker staan. Ambiorix belooft de Romeinen ook dat hij hen bij hun uittocht met rust zou laten.
track 3: Arguing
Sabinus en Cotta vergaderden de ganse nacht over wat ze zouden doen. Sabinus vertrouwde Ambiorix en dacht dat het beter was om te vertrekken, terwijl Cotta liever in het kamp bleef en de aanval afwachtte. Ze raakten het maar niet eens en op zeker moment zou Sabinus met zijn vuist op tafel hebben geslagen en besloten hebben dat ze, tegen zijn zin, in het kamp zouden blijven, maar dat het niet zijn schuld zou zijn als ze daardoor allemaal de dood zouden vinden. Het mondelinge verweer van Sabinus hoor je aan het begin van deze track.
track 4: Ambush
De beslissing om het kamp te verlaten wordt genomen (Sabinus wint dus de discussie). De Romeinen vertrekken. Er zijn 2 wegen mogelijk om naar de andere Romeinse kampen te gaan, de 2 dichtstbijzijnde Romeinse legioenplaatsen lagen enerzijds achter heuvelachtig terrein en anderzijds achter een vlakte langs een vallei.
Sabinus en Cotta besloten uit praktische overwegingen de laatste weg te volgen. Terwijl ze door de vallei naar beneden trekken, vallen Ambiorix en zijn manschappen hen van boven in de heuvels aan en moorden zowat alle Romeinse militairen uit. De overlevenden worden gevangen genomen.
track 5: Burning the Wicker Man
De Galliërs hebben gevangenen gemaakt en die Romeinen worden nu geofferd aan de dondergod Taranis. De gevangenen werden opgesloten in een reusachtige pop, in de vorm van een man, geheel gemaakt uit houten palen, stokken, riet, biezen en stro. De pop werd dan in brand gestoken.
Bij dit ritueel werd gedanst voor de goden.
track 6: Women of Gaul
Er is niet veel bekend over de positie van de vrouw in Gallië, maar in tegenstelling tot wat Caesar beweerde (dat vrouwen niets te vertellen hadden en ondergeschikt waren aan hun man), weten we vanuit historische bronnen dat de Gallische vrouwen wel degelijk een belangrijke positie innamen in de maatschappij. Zo is er het verhaal van de Keltische vrouw Boudicca, die als oorlogsslachtoffer gefolterd werd en moest toezien hoe haar dochters werden verkracht door Romeinse soldaten. Zij nam wraak, leidde haar troepen in de strijd en liet een paar Romeinse nederzettingen in Britannia platbranden.
track 7: March on Gaul
Nu Rome en de Senaat weet hebben van deze nederlaag, zweert Caesar alle stammen van de Belgae uit te roeien. Het was voor de Romeinen belangrijk dat de andere bezette landen van het Romeinse Rijk getoond zou worden dat het almachtige Romeinse leger niet zo makkelijk te verslaan was als het leek. Per slot van rekening was door Ambiorix een volledig Romeins legioen en 5 cohorten (alles tezamen zo'n 7200 soldaten) in de pan gehakt. Caesar stuurt een nooit geziene troepenmacht naar Belgica. Het is de mars van de Romeinse soldaten naar het front.
track 8: Calling all Gauls
Ambiorix verenigde terzelfder tijd in 53 v.Chr. alle andere Belgische stammen om zich collectief tegen de Romeinen te verzetten. Duizenden krijgers uit verschillende streken van Belgica verenigen zich onder de leiding van Ambiorix. Er wordt getraind en voorbereid voor de oorlog met de Romeinen.
track 9: War
Dit is de muziek voor de definitieve strijd tussen Ambiorix en de troepen van Caesar.
De Romeinen winnen de strijd, de Galliërs werden afgeslacht of meegevoerd als slaven naar Rome.
track 10: Rape of Gaul
De overgebleven inwoners van Gallië worden vermoord of verdreven en hun akkers platgebrand. Wat er werkelijk gebeurde: uitroeiing, volkerenmoord, verkrachtingen, plunderingen, vermoorden van vrouwen en kinderen, genocide… Dit betekende het einde van de Gallische beschaving.
track 11 : The Lost King
Ambiorix weet echter samen met enkele van zijn manschappen de Rijn over te steken waarna hij spoorloos verdwijnt. Dit stuk is dan ook de voorstelling van een gewonde Ambiorix die wegvlucht (te paard). Hoewel Romeinse soldaten soms aangaven Ambiorix gezien te hebben, werd hij nooit gevangen genomen. Wat er precies met hem gebeurde is onbekend. Hij verdween in de mist van de geschiedenis, maar hij zal voor de muzikanten van Militia nooit vergeten worden. Als een held die vocht voor vrijheid en het behoud van de Gallische cultuur verdiende hij dan ook het onderwerp te zijn van Militia’s album.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten