Bij het zien van deze cd weet je meteen dat het om een neofolk-cd gaat. De hoes, de titel, en de foto’s aan de binnenkant spreken boekdelen. Vladimir Doronin, het brein achter het project die ook onder de namen VlaD en Letzte Soldat Nord door het leven gaat - laat zich fotograferen in een militaristisch jagerskostuum, als een ware Douglas P. met de folkgitaar in aanslag, en met zijn prachtige medemuzikante Olunina Anna die een grote vaandel met het hoesontwerp rechthoudt.
Het gaat om een cd van het Russische project Sistema Bezopasnosti (oftewel Veiligheidssysteem). Dat de zang in het Russisch is maakt dit op zich al uitzonderlijk, en als grote voorstanders van diversiteit en meertaligheid kunnen we dit alleen maar verwelkomen. Deze ‘Debitum et Fides’ (Plicht en trouw) kwam oorspronkelijk in 2011 uit en bestaat hier uit twee cd’s, die elk een eigen identiteit hebben.
De eerste cd - ‘plicht en trouw’, de originele cd - bevat de meer traditionele nummers, dat wil zeggen liederen met een klassieke lengte (meestal onder de 10 minuten), een normale structuur en zang. Doch laat hiermee niet gezegd zijn dat Sistema Bezopasnosti een eenvoudige groep is. Neen, repetitieve en hardere nummers met martiale percussie, trompetgeschal en elektrische gitaren worden afgewisseld met meer dromerige composities op folkgitaar en toetsen (strijkers, fluiten… Dornin sprrekt over het denkbeeldig orkest Via Dolorosa). Teksten handelen over de aliënatie van het individu in de moderne samenleving - doorspekt met beelden van terreur en ondergang - en zijn hoop om aan de werkelijkheid te ontsnappen in dromen, tradities, liefde en kunst.
Op de tweede cd - 'kosmologie en eschatologie', waarvan al langer een kladversie virtueel beschikbaar was en die nu voor het eerst op cd uitkomt - staan dan weer uitgestrekte klankvelden met veldopnames (wind, water, bellen…), repetitieve drumpatronen, elektronische effecten en ijle geluiden. De 5 nummers nemen 6 tot 22 minuten in beslag, met een gemiddelde van over het kwartier. Het is op het eerste zicht monotoon en hypnotisch, maar wie aandachtig luistert zal er toch heel wat variatie in ontdekken. Meer zelfs, VlaD slaagt erin om in één enkel nummer van trage soundscapes tot dreigende industrial te ontwikkelen. Van martiaal tromgeroffel en schallende trompetten evolueert hij naar sjamanische zang en tribale percussie. De combinatie tussen moderne elektronica en primitieve muziek werkt hier uitstekend. Al is het bij dit soort muziek niet zozeer de kunst om aandachtig te luisteren, dan wel om je volledig te ontspannen en te laten meeslepen op de golvende klanktapijten.
Zeggen dat je tijdens de hele beluistering van deze dubbelaar verstijfd zal zitten luisteren is misschien overdreven, en het risico op verlamming is te groot opdat we het u zouden aanraden. Maar dat het een hele prestatie is om zoveel verscheidenheid in sfeer en muzikale patronen te verwerken in één werk, dat zullen we niet ontkennen. De splitsing tussen de eerste en tweede cd is eveneens erg geslaagd, eigenlijk zelfs in die mate dat je het als twee verschillende cd’s kunt beschouwen die je naargelang je gemoed kan opzetten. Sistema Bezopasnosti heeft met 'Debitum et fides' een zeer interessant werk heruitgebracht, en doet dat in een zeer beperkte oplage. U begrijpt dat u er beter snel bij bent.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten