Muziek vanuit de krochten van de hel, langzaam opstijgend in een lavastroom met de bedwelmende geur van dampende zwavel die uit de spleten wasemt, stilaan de aarde overspoelend, dood en verderf zaaiend en enkel gitzwarte koude as achter zich latend... Welkom bij 'Tempus Edax Rerum' van John 3:16.
In 2012 besprak ik 'Visions of the Hereafter. Visions of Heaven, Hell and Purgatory', en ik was erg onder de indruk van de verdrukkende geluidsmassa die Fransman Philippe Gerber - de man achter John 3:16 - toen vorm gegeven had. Nu, in 2020, ligt de opvolger klaar: 'Tempus Edax Rerum'. Niet dat Gerber tussen 2012 en 2020 stil gezeten heeft. Hij heeft verschillende zaken uitgegeven als ep of als samenwerking met andere artiesten, maar geen volledige plaat meer.
Daar moest verandering in komen. En hoe! 57 minuten bedwelmende muziek. Vijf nummers die van 5 minuten tot meer dan een kwartier duren, met een gemiddelde dat over de tien minuten ligt, en je meeslepen in een comateuze roes. Loeiende en galmende tonen, diep en donderend geschal, hypnotiserende gitaarpatronen, pauken uit de hel... Welke naam moeten we aan dit brouwsel geven?
Welke naam moeten we het geven, want het klinkt niet als een andere groep? Laten we stiekem spieken wat de auteur er zelfs van zegt. Drone? Dat zit er zeker in. Ambient? Kan er mee door. Coldwave en neoclassical vind ik wat vergezocht, maar je vindt er elementen van terug. Het meest voel ik iets voor 'post black metal', met de nadruk op 'post'; of nog voor 'Occult'. Het is geen bekend muziekgenre, maar het geluid dat hier gebrouwen werd is zeker occult, en het wordt onder 'occult' gecategoriseerd op bandcamp.
Occult past ook omwille van de thematiek van John 3:16, die steeds zijn inspiratie haalde uit het spirituele. Geen religieuze verwijzing deze keer - voorganger 'Visions of the Hereafter' was beïnvloed door La Divina Commedia van Dante - maar een titel die verwijst naar de Romeinse dichter Ovidius. Tempus Edax Rerum. De tijd verslindt alles. Zou John 3:16 - ook de naam van het project verwijst naar de bijbel - niet meer per se naar religie willen verwijzen?
Ik heb het gevoel dat 'Tempus Edax Rerum' zijn voorganger uit 2012 nog overtreft. Het is een bijzonder sterk werk dat in twee uitgaven beschikbaar is: digitaal en op cassette. Op de cassetteversie worden de nummers samengebald tot twee zijden: 'A. Mors omnibus' (dood aan alles), 'B. Mors vincit omnia' (de dood overwint iedereen). Latijnse spreuken die ons bij de duistere sfeer van dit werk houden.
John 3:16 (bandcamp)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten