dinsdag, april 12, 2016

Spielbann: In Gedenken

Spielbann is de nieuwe aanwinst van het Duitse Trisol-label. Een label dat met groepen als Project Pitchfork, Mantus, Rome, ASP en Samsas Traum behoorlijk wat talent in huis heeft. Ze mikken op kwaliteit, en zijn zeer karig met het aanvaarden van nieuwe groepen. In feite is Spielbann zelfs de eerste nieuwe groep in zeven jaar tijd bij Trisol.

Spielbann kwam aan de voorgrond toen ASP een grote wedstrijd uitschreef om het voorprogramma van hun tournee te spelen in 2013. Oorspronkelijk was het de bedoeling om één groep te boeken, maar er waren zoveel aanvragen dat Asp 19 groepen de kans heeft gegeven om voor hem te openen gedurende de tournee. Spielbann was daar één van, en was duidelijk het favorietje van Asp, die hen onder de vleugels genomen heeft.

Niet erg verwonderlijk, want ze klinken ook heel hard als ASP. Met inbegrip van de kwaliteit, uiteraard. Grootste verschil is dat Spielbann het met duo aan de zang doet. Seb Storm klinkt zanggewijs opnieuw heel erg als Asp, maar zangeres Nic Frost doet er een ferme dosis romantiek bij.
Dat deze cd heel erg als ASP klinkt, hoeft niet te verwonderen. Want de meester heeft zich behoorlijk ingelaten met het maken van deze cd. Bijna de helft van de teksten stammen uit de veer van Asp, en velen zijn tot stand gekomen in een samenwerking tussen Asp en bassist Spyke Sinister. Het grootste deel van de nummers zijn samen met Asp gecomponeerd.

Komen er nog bij: een mooi thematisch concept rond mensen die tot zelfmoord gedreven worden door kwellende geesten, prachtige artwork door Timo Würz, en twee nummers waarop Asp zelf meezingt. Het resultaat is een uitstekende cd, al zal de groep op termijn onder de vleugels van de meester moeten komen en zelf leren vliegen. We zijn alvast benieuwd. Intussen genieten we met volle teugen van dit debuut. Wie vindt dat ASP - ondanks zijn productiviteit - onvoldoende cd’s uitbrengt, moet zich ‘In Gedenken’ zeker aanschaffen.

Spielbann


Geen opmerkingen: