dinsdag, april 12, 2016

Qarnayn: Jilwah

Dark ambient uit Bahrain met een expliciet antireligieuze boodschap. Maak kennis met Dhul Qarnayn. Deze cd is - zoals de titel suggereert - gebaseerd op de Al-Jilwah, ook bekend als Kitabe Cilve of het boek der inspiratie, een heilig boek van de Yezidi’s. De Yezidi’s zijn een Koerdische stam die een eigen religie aanhangen, die - hoewel 2000 jaar voor Christus ontstaan - elementen bevat uit zoroastrisme, mithraïsme, islam, christendom, hindoeisme en heidendom.

Naast god (yezdan) is Tawusi Melek de belangrijkste figuur in de Yezidi godsdienst. Tawusi Melek is volgens hen de voornaamste van de zeven aartsengelen die de wereld besturen, maar wordt door traditionele - vooral soennitische - islam als de duivel beschouwd omdat hij zowel goed als kwaad verricht. In de overlevering van de Yezidi’s toont Taus Melek echter berouw en verzoent hij zich met god.

De Yezidi’s - ‘duivelaanbidders’ in de ogen van hun tegenstanders - kennen al eeuwen vervolging en onderdrukking. Van slachtpartijen onder het Ottomaanse Rijk tot de recente bloedbaden door de Islamitische Staat, hun geschiedenis is in het bloed gedrenkt. De PKK redde - met de hulp van Amerika - tienduizenden jezidi’s van de berg Sinjar in 2014. Wie niet gered kon worden werd ofwel vermoord, ofwel als seksslaaf verkocht aan IS-strijders. En toch vond Turkije er niet beter op dan de PKK en hun Syrische bondgenoten van de YPG te bombarderen, daarbij het luchtruim van Irak en Syrië schendend.

De Al-Jilwah is ook populair bij satanisten, onder meer door toedoen van Anton Lavey. Dat is ongetwijfeld ook de insteek die Dhul Qarnayn eraan geeft, want dit project staat bekend als vijandig ten aanzien van religie. De naam van het project betekent trouwens ‘die met de twee hoorns’, een duidelijke verwijzing naar satan. Learza, de oprichter van Dhul Qarnayn, beschouwt het project als een pakt tussen satan en hem.

Het is uiteraard een uitgave van Shaytan Production (Shaytan is het Arabische woord voor satan), het Canadese label dat dark ambient en black metal uit het midden-oosten uitbrengt. De cd biedt slechts één nummer, maar dan wel een gevarieerde en uitgestrekte geluidscollage van 27 minuten. Naast duistere synthklanken krijg je ook oud te horen - een Arabisch snaarinstrument - en in extase zingende mensen die aan één of andere ceremonie deelnemen, hemelse harmonieën of meditatieve stukken. Een sterk staaltje dark ambient met oosterse invloeden.


Geen opmerkingen: