dinsdag, april 12, 2016

Elin Kåven: Jiknon musihkka - Frozen music

De Sami zijn een volk uit het noorden van Europa. Het gebied waarin ze wonen is verdeeld over Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland. De regio wordt soms als Lapland bestempeld, en de inwoners als Lappen, maar daar hebben ze zelf een hekel aan. Ze beschouwen die termen als beledigend. De Sami - of Samen - hebben een eigen taal en cultuur, en in de drie Scandinavische landen ook een eigen parlement.

Dat de Sami-cultuur bedreigd is, kunt u wel raden. Er zijn in de wereld 100.000 Sami, en slechts 20.000 daarvan spreken het Sami, dat trouwens meer een verzameling verwante dialecten is dan een eenduidige taal. Logisch dus dat een talentvolle zangeres als Elin Kåven gesteund wordt door het Sameting, het Sami parlement van Noorwegen.

Elin Kåven is een dame met verschillende talenten: ze is decoratief kunstenares en danseres. In die laatste functie was ze ook regelmatig op tournee in het buitenland, wat haar de bijnaam ‘The arctic fairy-tale’ bezorgde. Ze begon als muzikante te spelen in kinderprogramma’s op de radio, en besloot op een mooie dag om in het Sami te zingen uit bezorgdheid voor het verdwijnen van haar taal.

‘Jiknon musihkka - Frozen music’ was het debuut van Kåven uit 2009. Het was echter met de opvolger ‘Maizan – Thaw’ uit 2013 dat ze internationaal aandacht kreeg. En zeer terecht. De muziek op ‘Maizan – Thaw’ is wondermooi en feeëriek. Uiteraard vermengt Kåven elementen uit de Sami-cultuur in haar muziek, zowel tekstueel als muzikaal, maar de muziek is eigenlijk heel modern.
Na het succes van ‘Maizan – Thaw’ werd dus een heruitgave van ‘Jiknon musihkka - Frozen music’ nodig geacht, en die ligt nu in mijn cd-speler. Als bonus krijg je ook een dvd met een live optreden van Kåven (en waarop ‘Lihkku Niehku - Dream of fortune’ - een hit uit ‘Maizan - Thaw’ - voor het eerst opgevoerd werd).

Eigenlijk moet de niet veel onderdoen voor ‘Maizan – Thaw’, al meen ik wel dat deze laatste een muzikaal rijper is. Beiden zijn hoe dan ook indrukwekkende platen, die ook de liefhebbers van dromerige Noorderse groepen als Sigur Ros, múm of Efterklang zouden moeten aanspreken.
Geen opmerkingen: