dinsdag, april 12, 2016

Lion Sheperd: Hiraeth

Progressieve rock vermengen met oosterse etnische invloeden. Velen hebben het al geprobeerd, maar bij mijn weten klonk het nooit echt als Lion Sheperd. Lion Sheperd is een verbond tussen Kamil Haidar, die in Polen en ver daarbuiten al bekendheid geniet als zanger van Maqama Band, en Mateusz Owczarek, een jonge gitaarheld die uitblinkt op zowel elektrische gitaar als op tal van akoestische snaarinstrumenten. Het duo laat zich ondersteunen door een krachtige ritmesectie op bas en drums.

‘Hiraeth’ is hun debuut-cd. ‘Fly On’ is een heerlijke opener met een echt oosters tintje. Santoor en oud bepalen het geluid, dat uiteraard ondersteund wordt door een rockige ritmesectie. De oosterse zang van gastzangeres Rasm Al Maishan - bekend van Soomood - kruidt het nummer nog wat meer. ‘Lights Out’ start met akoestisch getokkel dat wat doet denken aan Porcupine Tree. Toch een mooie referentie die we ook terugvinden op ‘Brave New World’, al klinkt het refrein eerder als het meer rockende deel van Led Zeppelin.

‘Music Box Ballerina’ opent bijvoorbeeld met een prachtige intro met harmonium en santoor, maar in het refrein klinkt het bijna als stonerrock. Dat is even wennen voor mij, want het waren aanvankelijk vooral de zachtere, oosters getinte stukken die me aanspraken. Al vind ik de combinatie - die op bijna alle nummers voorkomt - na een paar luisterbeurten best geslaagd. Het is trouwens een teken van het meesterschap van Owczarek dat hij beide stijlen in één enkel nummer kan combineren.

Ook de teksten behandelen oosterse thema’s. ‘Infidel Act Of Love’ - opnieuw versierd met de prachtige santoor van Jahiah Azim Irani - gaat bijvoorbeeld over een vrouw die ter dood wordt veroordeeld omwille van een verboden liefde. ‘Smell of War’ - het tweede nummer met een gastbijdrage van Rasm Al Mashan - is opgedragen aan de slachtoffers van de oorlog in Syrië. Kamil Haidars familie is afkomstig uit Syrië, en de brave man zet zich ook werkelijk in voor projecten die de oorlogsslachtoffers ten goede moeten komen.

Liefhebbers van Porcupine Tree en de hele neo-prog scene doen er goed aan hier hun oor aan te lenen. Het is geen kopie, neen, het is erg origineel! De oosterse elementen en de folkinvloeden zijn een reële meerwaarde en maken de muziek van Lion Sheperd uniek. Een uitstekend debuut.

Lion Sheperd: website / facebookGeen opmerkingen: