dinsdag, april 12, 2016

Klankdal: Nachtkarkassen

In den beginne was er stilte, en de stilte was doods. In die stilte kwam langzaam een gezoem op, die steeds meer aanzwol tot een onheilspellende branie. Gaandeweg begonnen klokken te luiden, kwam er feedback-gitaar op, en na verloop van tijd kwamen meer uitgestrekte, schurende geluiden op die eindeloos leken te weergalmen, tot ook zij verstomden en plaats maakten voor kille, ijle klanken die in de oneindige ruimte teniet leken te gaan.

Klankdal is een duo bestaande uit gitaarmanipulator Glenn Dick - de man achter het uitstekende drone-project Find Hope In Darkness - en veldopnameman Sebastian Crusener - die reeds verschillende solo-opnames uitgebracht heeft, waaronder eentje met veldopnames in een trein die eveneens bij Wool-e-tapes uitkwam. Beide heren wonen in Gent, en het lijkt wel of ze voorbestemd waren om samen te werken.

Deze cassette bestaat slechts uit één nummer: Nachtkarkassen. Maar dat is wel een nummer van 42 minuten dat uit vier delen bestaat: Maanschram, En Het Bloedde Stilte, Niks Meer, en Hemel In Een Zwartstoet Sterren. Hoewel de muziek geen teksten bevat, vinden we deze suggestieve Nederlandstalige titels zeer geslaagd. En dat geldt ook voor de muziek, die tegelijkertijd kil en warm aanvoelt. Een verwarrende luisterervaring, maar wel eentje waar ik intens van genoten heb.

Geen opmerkingen: