dinsdag, april 12, 2016

Skeptical Minds: Omega-Thanatos

Heyhey, eens iets anders dan een gewone cd. Een cd met een stripverhaal, die beiden hetzelfde verhaal vertellen… Een ongebruikelijke demarche, maar één waar we volledig achter kunnen staan, en al zeker als het op de uitmuntende manier gebeurt waarop Skeptical Minds en Alain Poncelet het hier doen.

Een meisje heeft een rare droom, en stelt zich vragen over de betekenis ervan. Het meisje is eenzaam en wanhopig. Gelukkig is er haar grote liefde, maar die heeft ze al een tijdje niet meer gezien. Gelukkig is er de natuur, waar ze zich kan ontspannen. Al ontspint zich daar tijdens een wandeling de nachtmerrie. Allerhande monsters omringen haar en confronteren haar met haar diepste angsten…

 

Het hele verhaal gaan we u niet vertellen. Wel dat er een echte wisselwerking was tussen de groep en de tekenaar. De nummers en het script waren eigenlijk al afgewerkt toen Alain Poncelet begon te tekenen. Er werd evenwel zwaar gediscussieerd over de betekenis van de nummers en hoe ze in het geheel zouden passen, zozeer dat sommige nummers aangepast en opnieuw opgenomen werden.

Skeptical Minds had al eerder met Alain Poncelet samengewerkt. Poncelet had het nummer ‘Broken Dolls’ al in een strip verwerkt voor de live-dvd ‘Watch Your Live’. En het concept achter de cd? Dat komt ongetwijfeld uit het brein van Karolina Pacan. Zij had eerder al een dichtbundel uitgegeven met tekeningen van Helcanen Val, die eveneens in een melancholische fantasiesfeer baadde.

Muzikaal is het hier verscheidenheid troef. Uiteraard is de hoofdstijl van de groep gothic metal, en dat liefst aangevuld met een flinke scheut elektronica. Maar om het verhaal goed tot zijn recht te laten komen wordt er van heel wat stijlen gebruik gemaakt. Heel wat stukken zijn eerder atmosferisch, met heel wat piano en strijkers, en soms komen er zelfs absoluut geen gitaren in voor. Maar wees gerust, soms rocken de dame en heren duchtig door.

‘Omega-Thanatos’ was een gewaagd concept, en is naar mijn bescheiden mening één die op een totaal succes uitgedraaid is. Muziek en beeld passen perfect bij elkaar. En daar moeten we eigenlijk nog de prachtige clip voor het nummer ‘Emptiness’ aan toevoegen, dat eveneens in samenwerking met Alain Poncelet werd gemaakt en volledig in het concept van ‘Omega-Thanatos’ past. Een schot in de roos!

Skeptical Minds: facebook / website

Komende concerten:
  • 17 april: Haunted Sky Festival II, W2 Poppodium, Den Bosch
  • 23 april: Centrum Reanimacji Kultury, Wrocław, Polen
  • 29 april: met Anwynn, l’Os à Moelle, Brussel
  • 1 mei: voorprogramma van Leave’s Eyes, De verlichte geest, Roeselare
  • 7 mei: Electro-Metal avond, met Bak XIII en Obszön Geschöpf, Taverne du Theatre, la Louvière
  • 17 september, Rock Classic, Brussel (gratis)

Geen opmerkingen: