dinsdag, april 12, 2016

Hedera helix: Het is pas bij een levend optreden dat alle elementen die Hedera helix uitmaken, aanwezig zijn

14 jaar bestaat Hedera helix intussen. Ze zijn momenteel de laatste hand aan het leggen aan hun nieuwe cd ‘Pastiche’, de opvolger van reeds zeer goed ontvangen ‘Dolce’ uit 2003. Er staan ook twee optredens op stapel waarop het nieuwe werk te horen zal zijn. Het eerste is een speciale set voor Coalescaremonium op 2 april, het tweede is de officiële cd-voorstelling in Zulte op 7 mei. Oscar Valerius Kandinsky van Hedera helix staat bekend als als een groot erudiet, en dus schotelden we hem enkele vragen voor.

Hedera helix is onder de mensen meer bekend als ‘klimop’, een groenblijvende, houtige liaan uit de klimopfamilie (Araliaceae). Wat is de actualiteit rond deze bijzonder populaire plant?

Het is een project dat ondertussen al meer dan veertien jaar bestaat. Het invullen van een leemte in de hedendaagse podiumkunsten? Hedera helix is muzikaal een mengeling tussen electro en industriële pop. Tekstueel met scherpe lyriek en visueel met zonderling bewegingstheater. Soms dansbaar, soms intiem en intens. We zijn met zes, een collectief. Een 'correctief’ zo u wil.

Uit onderzoek blijkt dat planten sneller groeien onder invloed van muziek. Maar is het daarom ook een goed idee om klimop met muziek te bestoken?

Wel, de machinerie is deze keer wel aan het draaien. De nieuwe cd is bijna klaar. Eric Van Wonterghem is druk aan het masteren en elders wordt de vormgeving van de verpakking van 'Pastiche' gerealiseerd. Enkel Sabam moet nog een bewijs van 'non-interventie' leveren voor het persen. Wat eigenlijk kafkaïaans is, want we beheren onze rechten zelf.

Bij een rouwhulde in Madrid voor de Hongaarse stervoetballer Puskás Ferenc, overleden in 2006, speelde Laura Benítez een stuk op cello. Wat voelden jullie?

Je moet ons vooral komen bekijken op Coalescaremonium voor de art nouveau-set. Of op 7 mei voor de cd-voorstelling. Voor wie de cd dan in zijn collectie tastbare muziekdragers wil: die kost op de voorstelling acht euro in plaats van tien. Milde doordenker: "voor hetzelfde geld kost het meer ..."

Dr. Edgar Berillon stelde dat ten tijde van Lodewijk XIV reeds werd gezegd dat een reiziger enkel en alleen aan de enorme omvang van de uitwerpselen te weten kon komen of hij de grenzen van Duitsland was overgestoken. Ook in zijn boek ‘Hoe kunnen we ooit overeenkomen met een volk dat stinkt’ uit 1915 rekende hij af met de Duisters en hun excrementen. Wat denken jullie? Kunnen we overeenkomen met de Duitsers?

God, 'succes' ... Ik heb liever 'respect'. Een schijf uitbrengen is voor ons niet echt belangrijk, zelfs de muziek op zich is niet alles. Het is pas bij een levend optreden dat alle elementen die Hedera helix uitmaken, aanwezig zijn. We hebben er dertien jaar over gedaan om dertien nummers op te nemen. Tijd was wel een probleem, dat moet ik toegeven. We zijn allemaal met veel verschillende dingen bezig. Het leven is te kort om één truukje te leren zeker?

Is het jullie al opgevallen dat ‘Asthma’ en ‘isthmi’ de enige Engelse zesletterige woorden zijn die beginnen en eindigen met een klinker met daartussen enkel medeklinkers?

De keuze voor het Nederlands heeft te maken met een zekere volwassenwording. Het Hollywood-imitatiegedrag zijn we al lang voorbij. Maar ik moet toegeven dat een vleugje exotisme me niet vreemd is. Op Pastiche is er één nummer in het Spaans en één in het Frans en dwarrelen er ook nog Italiaanse, Portugese en Russische frasen door de teksten.

De Doelisten verzetten zich in het midden van de 18e eeuw tegen de macht der burgemeesters in en rond Amsterdam. Ze verkregen het herstel van de gilden in hun oude rechten, en het verbod op straathandel. Bij de burgemeestersverkiezing in 1752 leden deze echter een grote nederlaag. Wat is er fout gelopen?

Het visuele maakt bij een concert het plaatje compleet. Een groene kool smaakt het best met spek gestoofd en het geheel is meer dan de som der delen. Voor mij hoort het er allemaal bij. We zijn nu met zes op het podium. Dat begon als drie muzikaal en drie visueel/dans, maar dat was een onzinnige scheiding, gezien voor Elixir piano en zang geen uitdaging is en voor Buttercup percussie evenmin. Het zal dus zowel muzikaal als visueel niet aan variatie ontbreken.

Recent wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat duiven gemakkelijker kankercellen herkennen op beelden van bijvoorbeeld een mammografie. Staan jullie het gebruik van duiven voor deze doeleinden voor?

Vorig jaar zat aan de ingang van Coalescaremonium een bevallige dame die ons vriendelijk vroeg om 40 euro neer te leggen. Er werd ons een kunststof bandje om de pols gemeten en toen mochten we zomaar binnenschrijden. Verbijsterend. Nee, de contacten met Coalescaremonium zijn twee jaar geleden al gelegd en dan is een deel van de organisatie naar ons komen kijken op een festivalletje in Berlare. Het feit dat zij zo hard werken om het geheel te kaderen maakte dat het snel klikte. En ook de locatie: het zaaltje heeft iets theaterachtigs en past daarom perfect bij wat we doen.

In ons heelal is een gigantische alcoholwolk ontdekt op een afstand van zo’n 6500 lichtjaar van de Aarde, in een gebied waar sterren zich vormen uit wolken gas en stof. Hoelang zal het volgens jullie duren vooraleer we deze kunnen beginnen te ontginnen?

De set op Coalescaremonium is volledig aangepast aan het thema, de locatie en het publiek, met een speciale franstalige cover. Voor de cd-voorstelling hebben we graag de focus wat meer op ons. Familie en vrienden, die misschien bang zijn van goths, kunnen we niet vragen om 35 euro neer te tellen. We ontvangen ze beter in Zulte.

Wat zijn jullie plannen voor de verdere toekomst?

Dat is een rare vraag.

Hartelijk dank voor deze inzichten.

Moge uw bonen talrijk zijn.

Foto's: Bert Blondeel & Bart Vandermeersche

Hedera helix: website / facebook
Geen opmerkingen: