dinsdag, april 12, 2016

NDW: Aus grauer Städte Mauern. Die Neue Deutsche Welle 1977-85

Neue Deutsche Welle. Voor de één is het een nachtmerrie die snel vergeten moet worden, voor de ander een eindeloze bron aan luisterplezier. Dat het sowieso om een relevante muziekstroming ging, bewijst de reeks waar Bear Family Records thans aan werkt. Of je een tomeloze fan van Neue Deutsche Welle bent, of gewoon interesse hebt in het fenomeen, je kunt niet beter treffen dan deze NDW-reeks.

Intussen zijn twee delen uitgekomen. Deel 3 verschijnt eind oktober en er staat ook een vierde en laatste deel op stapel. Het is de bedoeling dat je de vier delen verzamelt, want ze passen heel mooi naast elkaar in je cd-kast. Maar dat is heus niet de enige reden om de reeks in huis te halen. Met 45 tot 50 liedjes per aflevering - steeds dubbel-cd’s - haal je een hoop muziek in huis, en de selectie van de nummers is uitstekend. Je krijgt enerzijds de onsterfelijke hits, maar ook een hoop meer obscure nummers die wellicht zelfs de verzamelaar nog niet allemaal in huis heeft.

Bovendien - en dat is ontegensprekelijk hét argument om nog steeds fysieke cd’s te kopen - gaat elke aflevering gepaard met een boekje van liefst 150 bladzijden, prachtig opgezet en met absurd gedetailleerde informatie over elke groep en elk nummer. Zo absurd gedetailleerd dat ook nummers besproken worden die niet op de cd’s voorkomen, en dat is toch een beetje frustrerend. Frustrerend is ook dat de tekst enkel in het Duits is, wat hem dus grotendeels onbruikbaar maakt voor wie de taal van Goethe niet kent. Maar bij Dark Entries hebben we het grootste respect voor wie aan zo’n onderneming begint. Wat zeg ik? Het allergrootste respect!

Eigen aan de Neue Deutsch Welle is de spanning tussen alternatieve muziek en kitsch. Want wat begon als een culturele tegenbeweging, werd al snel ingehaald door de commercie. Volle gaas, Ich will Spass. Het duurde uiteraard niet lang of de alternatievelingen moesten niets meer hebben van de idiote popdeuntjes van niemandallen die op televisieshows hun nummers playbackten. Deze reeks neemt evenwel beide zijden van het verhaal op. Nena gaat hier zusterlijk samen met Nina Hagen, Markus met Malaria!, et cetera. En dan zijn er nog de talrijke eendagsvliegen die eveneens goed vertegenwoordigd zijn.

Ach, toegegeven, ondergetekende kan best wel genieten van Nena en co., maar zijn voorkeur gaat toch uit naar de alternatievere groepen en hij blijft wat dat betreft niet op zijn honger zitten: Xmal Deutschland, Fehlfarben, Die Krupps, Abwärts, DAF, Palais Schaumburg, Alexander von Borsig en velen meer. Enkel Einstürzende Neubauten blinken uit in afwezigheid. de makers van de reeks wijzen er in hun teksten dan ook op dat het enorm moeilijk was om alle rechten voor de nummers te verkrijgen, en dat is wellicht de verklaring. Bear Family heeft hier puik werk verricht. Hun bloed, zweet en tranen hebben u een extensieve inventaris van de Neue Deutsche Welle opgeleverd, waarvoor u net als wij zeer dankbaar zou moeten zijn. Chapeau!Geen opmerkingen: