dinsdag, april 28, 2015

Zauber: Engel

Na drie albums met Exponentia - en de naam die zich daarmee gemaakt heeft - keert Ludovic Dhenry terug naar zijn wortels. Want vooraleer hij met Exponentia zwaarmoedige neoklassieke muziek schreef, maakte hij electro. Eerst met Zauber, later met Eleventh Fear.

De eerste Zauber - dat ook het debuut was van Dhenry - verscheen reeds in 2006. Na één cd moest het project ruimte maken voor Eleventh Fear, dat in 2010 ‘Spirit’ uitbracht en het eveneens slechts één cd volhield. Na de drie cd’s van Exponentia - één per jaar sinds 2012 - grijpt Dhenry terug naar Zauber, dat nu expliciet voorgesteld wordt als een zijproject van Exponentia.

Er is echter een groot verschil tussen het debuut van Zauber - ‘Deep Inside Myself’ - en de cd die nu voor ons ligt: ‘Engel’. Waar ‘Deep Inside Myself’ als relatief klassieke electro klonk, kan je dat van deze nieuweling helemaal niet zeggen. En dat is onmiskenbaar de invloed van Exponentia. Je hebt natuurlijk de elektronische textuur, pompende baslijnen en dansbare beats, maar daarboven heb je nog steeds arrangementen die neigen naar de neoklassiek, met boeiende geluiden en harmonieën.

Het samenspel tussen deze twee op het eerste zicht tegenstrijdige elementen is niet enkel origineel, maar ook buitengewoon geslaagd. In die mate zelfs dat ik me afvraag van welke cd ik het meeste hou: ‘Ghost’ van Exponentia - de beste cd onder deze naam - of deze ‘Engel’ van Zauber.

De teksten zingt Dhenry opnieuw in het Duits. Hij deed dat eerder ook op ‘Allein’ van Exponentia, maar dat was toen met een schreeuwerige stem die niet steeds in de smaak viel. Deze keer is zijn zang rustig en melancholisch, en dat komt heel sterk over. Voeg daar nog mooi uitgekiende geluiden aan toe, en je krijgt een prachtige mix die dansbaar is maar niet hard, eerder darkwave dan electro.

De kwaliteit van de uitgaven van Ludovic Dhenry gaan steeds in stijgende lijn. Dat was eerder al het geval met Exponentia, maar geldt eigenlijk voor zijn volledige werk. Ik heb dan ook geen spijt dat ik me in deze Franse artiest ben beginnen verdiepen. Hij belooft ons een nieuwe Exponentia in de loop van 2015, en het wordt uitkijken of hij zichzelf weer kan overtreffen. In de tussentijd zal ik genieten van deze ‘Engel’.

Zauber (bandcamp)

Exponentia en Zauber website

Geen opmerkingen: