dinsdag, april 28, 2015

United And Identified: Moments of Evolution

United And Identified kan misschien voor velen als een nieuwe naam in onze scene klinken, in werkelijkheid is deze groep uit Aalter en Gent al actief sinds 2006. Uiteraard is er veel gebeurd tussen de tijd dat Steve Caster het project startte en het stevige trio dat het vandaag vormt, met Sammy Glaïed op allerhande elektronica en David Vermeersch op drums. Ze brachten in 2012 al - na een lange periode van stilstand waarin Caster zocht naar de juiste kompanen - de ep ‘At The Border Of The Line’ uit.

‘At The Border Of The Line’ was nog maar een eerste poging, want van de vier nummers die toen uitgegeven werden, staan er twee opnieuw op deze eerste full-cd: ‘X-thruth-e’ en ‘Mirror Of Denial’. En dus kunnen we stellen dat ‘Moments Of Evolution’ - de nieuwe cd - het ware debuut is van de groep. (Hebt u trouwens gemerkt dat de afkorting van United & Identified niets anders dan ‘U & I’ is?)

United and Identified was oorspronkelijk het project van Steve Caster, een man die aanvankelijk gothrock speelde, maar gaandeweg de elektronische richting ingeging. Dat deed hij toen de groep 1D-Fens - die hij aanvankelijk solo had opgericht, maar waar snel andere muzikanten bij kwamen - de gitaren niet meer zag zitten. Er werd dus naar electro overgeschakeld, harde electro. Bij het uiteenvallen van 1D-Fens richtte Caster United and Identified op. Hij ging verder het elektronische pad op, maar verzachtte het geheel tot een mix van synthpop en (vooral) futurepop.

‘Moments of Evolution’ vangt aan met een atmosferische intro van strijkers waar langzaam beats aan toegevoegd worden. Maar dan begint het volle bak. Beats en sequencers blazen rond je oren en nemen je mee op ontdekkingsreis doorheen je innerlijke en uiterlijke wereld. VNV Nation en [:SITD:] zijn nooit erg ver weg.

Deze plaat is in de eerste plaats bedoeld om uw dansspieren in beweging te brengen. Probeer maar even stil te blijven op nummers als Union Spark, Saviour, Mirror of Denial, Fallen Angels, en vooral Saviour Complex, dat één van de topnummers op deze plaat is. Er wordt evenwel in het midden van de cd een rustpauze ingelast met het mooie One Last Goodbye.

De teksten stellen meer vragen dan 1000 wijzen kunnen beantwoorden, maar hebben net als die van VNV Nation een sterk filosofische en geëngageerde inslag. Het feit dat er zo veel vragen in gesteld worden en zoveel duistere beelden erin voorkomen verraadt een zekeren ongerustheid, maar de energie die muziek en zang uitstralen zijn meer geruststellend dan onrustwekkend. ‘Moments of Evolution’ is een rake plaat die zowel hersenen als dansspieren zal beroeren, en dat is ongetwijfeld ook wat United & Identified in gedachten had.Geen opmerkingen: