woensdag, april 29, 2015

Har Belex: Chandelle

Zuivere neofolk, gespeeld door mensen die eerder in de electroscene thuishoren… Het bewijst dat de verschillende muziekstijlen in onze scene elkaar niet uitsluiten. En zo hebben we het graag. Har Belex-zanger Salva Maine is de frontman van Culture Kultür, terwijl multi-instrumentalist Manix S. de man is achter Pail en Caustic records, het label dat dit kleinood uitbrengt.

Dat het om een bijzonder mooie uitgave gaat is dan ook vanzelfsprekend. Een digipack in boekformaat waarbij elk nummer geïllustreerd wordt met de tekst en een toepasselijke illustratie. De muziek werd met dezelfde zorg gemaakt. Manix S. zorgt op zijn eentje voor gitaar, orgel, drums en samples. Hij laat zich muzikaal enkel bijstaan door David Sagastume, die met zijn prachtige cello de muziek nog een paar graden warmer maakt.

Zeer warme muziek, dus, rechtstreeks uit het zwoele Spanje. Er kruipt dan ook een mediterraans briesje in de neofolk van de heren. Zodoende zijn de Italianen van Spiritual Front misschien wel de meest vanzelfsprekende referentie. Maar ook Rome en :Of The Wand And The Moon: mogen hierbij vermeld worden.

De warmte van de muziek - de zachte bariton van Maine en de meeslepende folkgitaren en cello’s - verhinderen niet dat de teksten het in donkere sferen zoeken. Zo handelt ‘Annual’ over de slag bij Annual, toen in 1921 Marokkaanse berbers - wantrouwig als ze zijn tegenover elke overheid - een verpletterende overwinning vierden tegenover de Spaanse kolonisator. Voor de Spanjaarden betekende de nederlaag een breuk in hun koloniale politiek en een opstap naar de overwinning van de linkse republikeinen in 1931.

Dat Maine gebruik maakt van Engels, Spaans, Baskisch en zelfs Duits vinden we zonder meer geweldig. En dat Baskenland speciaal in de kijker staat, bewijzen liederen over de Baskische gezondheidsgodin Akerbeltz en de afsluiter ‘Guernika’, dat uiteraard over het bombardement op het Baskische stadje Guernica gaat tijdens de Spaanse burgeroorlog. Het bevat trouwens een (vermoedelijk) citaat van Pablo Picasso over de slachting. In het Baskisch. Een bijzonder rijke en warme cd dus.

Har Belex


Het nummer 'Freedom' stond ook al - in een lichtjes verschillende versie - op de split-ep 'Time Does Not Forgive' met Fragile. Deze clip werd er toen bij gemaakt:

Geen opmerkingen: