dinsdag, april 28, 2015

Electric Orange: Volume 10

Was één van de aspecten van het fenomeen ‘Krautrock’ niet dat het muziek uit de jaren zeventig was? Niet wat Electric Orange betreft! Zij maken al jaren muziek in de geest van Faust, Neu, Amon Düül II en vele anderen, en ze doen dat bovendien uitzonderlijk goed.

Mocht je je afvragen welk soort Krautrock - want deze scene kende natuurlijk een grote verscheidenheid gaande van elektronische ambient tot experimentele rock - dan dient vermeld dat men hier met een viertal te maken heeft dat psychedelische klankvelden maakt met traditionele instrumenten: toetsen, gitaar, bas en drums. De meeste nummers zijn instrumenteel. Enkel ‘Seven And Smell’ bevat gezang. Ik moet er bij momenten aan Bardo Pond denken, eveneens een groep die meer jaren zeventig klinkt dan de oorspronkelijke groepen uit dat tijdperk.

De breed uitwaaierende toetsen herinneren ons eraan dat toetsenist Dirk Jan Müller de hoofdinspirator is van het project. Hij was het die Electric Orange in 1992 oprichtte. Door de jaren heen groeide de groep uit tot een stevig en goed op elkaar ingespeeld kwartet. Müller speelt een veelheid van orgels als de moog, harmonium, mellotron en diverse synths. Darenboven hebben we recht op meeslepende drums en percussie, psychedelische gitaren die zo nu en dan plaats moeten ruimen voor violofoon, banjo of mandoline, dit alles fijn ondersteund door een bas die beheerst en repetitief klinkt, of door een basviool uit de 17de eeuw. Het geheel klinkt erg spacey, als een trip waarvoor je niet eens geestverruimende middelen hoeft te nemen.

Over de betekenis van de titel ‘Volume 10’ hoef je niet lang na te denken. Het is de tiende plaat van de heren, tenminste als je de twee live-opnames niet meetelt. Nochtans is Electric Orange niet het soort groepen dat zijn cd’s nummert, maar na negen albums was de inspiratie voor een originelere naam blijkbaar op. Toch is de noodgedwongen conclusie dat Electric Orange met ‘Volume 10’ een hoogstaande psychedelische trip aanbiedt die zowat de maximumduur van een cd vult.

Electric Orange

Geen opmerkingen: