woensdag, april 29, 2015

Oneirich: Nooit in het West-Vlaams

Dark Ambient in het Nederlands. Dat kan alleen maar goed zijn! Oneirich oftewel Bram Hagers is een West-Vlaming - dat had u vast niet gedacht - en is tevens de man die al jaren achter de knoppen staat van het radioprogramma Horae Obscura. ‘Nooit in het West-Vlaams’ is de eerste volledige uitgave - 9 nummers - al heeft Oneirich al regelmatig nummers bijgedragen aan allerhande compilaties.

De nummers op ‘Nooit in het West-Vlaams’ zijn geïnspireerd door de verschrikkingen van de doordeweekse rat race en door de vreugde van de weekends. De nummers slepen zich traag en dreigend voort, doorspekt van schurende en ijle klanken, geluiden als van een cello of een boormachine (afhankelijk van het nummer is de boor afkomstig van een bouwvakker of van een tandarts), soms in één aansluitend klankveld, soms in en stotterend en koortsig ritmisch patroon. Het mag wat vreemd klinken, maar het doet me regelmatig aan Einstürzende Neubauten denken, niet bepaald dark ambient maar wel een kwaliteitsoogmerk.

De nummers dragen altijd namen in het Algemeen Nederlands, nooit in het West-Vlaams: Fris aan de vis, Vuile sop, Afwasmiddel (tferd), Verdriet… Als grote voorstanders van taalverscheidenheid juichen we dit uiteraard toe. En er sluipt een kleine knipoog naar het West-Vlaams in de titel. Het West-Vlaamse woord voor nooit is noois, oftewel noize. Yep, goed gevonden. Alle nummers blijven evenwel zuiver instrumenteel.

‘Nooit in het West-Vlaams’ is de eerste uitgave van Oneirich, en als ze van deze kwaliteit blijven, mogen er nog veel bijkomen.

Oneirich (bandcamp)


Geen opmerkingen: