woensdag, april 29, 2015

Vólkova: Trauma And Dreams (+ Remixes)

Vólkova is een duo uit Argentinië. Ze maken melancholische elektronische muziek, en horen in het rijtje thuis bij Sixth June, Minuit Machine, Keluar en Selofan. Oh, en Kirlian Camera zou ik er ook aan toevoegen, al is dat geen echt duo. Vólkova bestaat uit Paula Lazzarino en César Canali, die het werk mooi onder elkaar verdelen.

Trauma And Dreams verscheen oorspronkelijk als een ep van zes nummers op cassette en cd-r in 2014. Maar omdat de ep zo’n lovende reacties kreeg heeft het nu recht op een volwaardige cd-uitgave. En omdat zes nummers toch maar magertjes is, krijgt u er ook nog vier remixen bovenop.
De cd begint heel sterk met ‘The Call’ en het titelnummer ‘Trauma And Dreams’, twee heerlijk melancholische nummers. De cover van Just Drifting - oorspronkelijk van Psychic TV - op piano is zonder meer kippenvel, van het soort dat je bij sommige nummers van Kirlian Camera ook ervaart. Enkel de twee ‘No Geografy’-nummers - monotone klanken waarop César Canali zelf zingt - bevallen me iets minder.

Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat de remixen vooral de nummers waarop Paula Lazzarino zingt herwerken. Het gaat stuk voor stuk over relatief getrouwe weergaven waarin de oorspronkelijke melancholie weerhouden wordt, zij het met iets meer percussie en verschillende klanken. De groepen die zich aan de oefening wagen zijn Sixth June (waar ze zoals gezegd veel affiniteit mee hebben), Yus Yus (die van ‘No Geografy’ wel een boeiend nummer weten te maken), Minuit Machine en Twice A Man.

Laat je niet afleiden door het feit dat het hier om een ep aangevuld met remixen gaat. ‘Trauma And Dreams’ wordt door menige fan als het beste werk van het duo beschouwd. Al wordt heel binnenkort hun tweede langspeler verwacht: Sangre. Hou deze groep maar in het oog…

Vólkova (facebook)

Beluister het album online (let wel: de volgorde van de nummers is anders dan op de cd):

Geen opmerkingen: