zaterdag, oktober 27, 2012

Trobar de Morte: The Silver Wheel

Arianrhod is de Keltische godin van het sterrenrad en van de maan. Letterlijk betekent haar naam ‘Zilveren Wiel’. Het zilveren wiel staat voor de beweging van de sterren, de afwisseling der seizoenen, de overgang tussen leven en dood, de gesneuvelde krijgers die op het magische schip naar het maanland varen om er te wachten op hun reïncarnatie. Voor dit alles stond Arianrhod symbool, en deze cd is volledig aan haar geweid.

Vanaf het eerste nummer staat de prachtige zang van Lady Morte op de voorgrond. Het gros van de cd baadt in rustige en weelderige romantiek. In het titelnummer vindt je alle elementen terug die dit nieuwe werk tot een topper maken: een prachtige melodie en harmonie waarin de muzikanten de betoverende zang aanvullen.

Op Morgana krijg je zelfs wat oosterse invloeden te horen. Je kan hierbij verwijzen naar de muzikale kruisbestuiving tussen Keltische en Moorse muziek in Andalusië. Het heerlijke La Dama del Inviemo is het enige nummer in het Spaans, en dat hadden er wat mij betreft meer mogen zijn. Riding The Wheel en The Bear’s Dance zijn dan weer uitbundige Keltische dansen. De troubadour van de dood - want dat betekent de naam van de groep in het Catalaans - brengt leven in de brouwerij.

De cd gaat vergezeld met een dvd waarop je één van de concerten ziet die Trobar de Morte verleden jaar gaven als voorprogramma van Faun, en die hun reputatie in Duitsland kennelijk geen windeieren gelegd hebben. Je krijgt er zeven nummers die allemaal verschenen op de voorganger ‘Into the Woods – The Acoustic Songs’.

In den beginne was Trobar de Morte een soloproject van Lady Morte, die los van haar draailier en fluit alles met keyboards deed. Pas vanaf de derde cd – Legends of Blood & Light, die nu ook opnieuw uitkomt met bonus-dvd - kwamen andere muzikanten de groep vervoegen, waaronder Armand die nog steeds voor bas en percussie zorgt. Toen haar groep uitgroeide tot een kwintet vond ze de tijd rijp om haar beste nummers in een volledig akoestische versie op te nemen.

Op The Silver Wheel duiken de keyboards hier en daar weer op, al blijft Trobar de Morte het wel voornamelijk akoestisch doet. We moeten hier zeker de bijdrage van Jose Luis Frías vermelden, die magische geluiden uit zijn fluiten en doedelzakken tovert en wiens ervaring en professionalisme uitstraalt over de hele groep. Het gitaarspel van Fernando Cascales maakt het geluid af.

U had wellicht ook uw oog laten vallen op de erg mooie hoes. Het schilderij op de voorgrond is van de hand van violiste Marta Ponte, en ook de rest van het boekje is mooi verzorgd in blauwe kleuren met de teksten en foto’s van de muzikanten. Een cd die tot in de puntjes afgewerkt is en alles heeft om te bekoren.


Trobar de Morte

 

Geen opmerkingen: