zaterdag, oktober 27, 2012

Black Heaven: Dystopia

Mantus is gothic-metal, Black Heaven is electro. Beide projecten zijn afkomstig van meesterbrein en multi-instrumentalist Martin Schindler, met medewerking van zijn zus Tina. Composities en sfeer verschillen niet zo. We krijgen steeds symfonische en melodieuze muziek op intelligente Duitse teksten. Maar Black Heaven laat de gitaren achterwege en doet het volledig elektronisch. Verwacht geen dreunende electro, maar eerder melancholische gothic op een bedje van geprogrammeerde ritmes en toetsen.

Het nummer Lächeld geht die Welt zugrunde geeft de indruk dat Black Heaven wat in de gothic-clichés is blijven steken, maar bij nader inzien geeft het net een goed beeld van de filosofie achter de cd. Je kan het gerust een pleidooi voor escapisme noemen. Het individu moet uit deze teleurstellende wereld stappen en wegvluchten in een droom, of in kunst. Zo vind je het ware geluk. Je vindt dit thema ook terug op nummers als Die Zeit die bleibt, Himmel ohne Sterne of afsluiter Was auch immer du tust…

Toch gaat dit soort escapisme vaak hand in had met oprechte verontwaardiging om de grote maatschappelijke en ecologische problemen, en een concrete inzet om ook iets te doen aan ongelijkheid, uitbuiting en de vernietiging van het milieu. Deze onderwerpen worden op dit moment eerder door Mantus behandeld, maar in feite zijn dit twee keerzijden van dezelfde medaille, en dus kan je stellen dat deze cd en de Sünder-EP van Mantus elkaar perfect aanvullen.

Minder milieuvriendelijk is het nummer Schwarze Asche. Om één of andere reden wil in de Duitse gothic-scene iedereen branden, tot ze tot as vergaan. (Toeval of niet, maar we vernemen net dat Mantus het voorprogramma zal verzorgen van de komende tournee van ASP in Duitsland.)

Deze cd is perfect voor wie houdt van melancholie, oftewel zwartgalligheid. (In het Grieks betekent melas zwart en chlolè gal. Het woord gaat terug op een theorie van Aristoteles die stelde dat het melancholische levensgevoel het gevolg was van een teveel aan ‘zwarte gal’.) Maar deze cd is meer dan dat. Het is kunstzinnig en intelligent en helpt me effectief om een eindje weg te dromen.

Geen opmerkingen: