woensdag, september 10, 2014

Myrkur: Myrkur EP

Sinds de eerste keer dat we het nummer ‘Nattens Barn’ hoorden keken we al uit naar deze cd. De verwachtingen voor de eerste ep van Myrkur waren hooggespannen, en niet alleen bij ons. Zou deze dame - want Myrkur is een eenvrouwsproject waarvan de stichtster anoniem wil blijven - een nieuwe wind doen waaien in de Black Metal? Het heeft er alvast veel van weg.

De cd opent met 'Ravnes Banner'. Hemelse stemmen stromen op je af, deels gregoriaans, deels etherisch en dromerig. Na een paar maten zetten de gitaren en de drums zich in gang. Myrkur maakt gebruik van vele lagen stemmen en gitaren om een indrukwekkend geluid te produceren.

De truuk met de vocale intro die doorslaat in harde Black Metal zal Myrkur nog een paar keer herhalen, op ‘Latvian Fegurð’ en op het reeds vermeldde fantastische ‘Nattens Barn’. Het resultaat is dat deze cd bijna nooit echt hard klinkt, al beuken de drums en de gitaren soms stevig door. Het is eigenlijk heel harmonische, bijna rustgevende muziek.

‘Ulvesangen’ bestaat enkel uit hemelse stemmen en is veel te kort naar mijn smaak. Zo ook ‘Frosne Vind’, dat iets van middeleeuwse folk wegheeft. De referenties die we kunnen meegeven komen uit de tweede generatie Scandinavische Black Metal, groepen die zich op de muziek gingen concentreren in plaats van kerken in brand te steken. Ulver en Darkthrone fans zullen hiervan smullen. Maar ook Sigur Ros en zelfs Edvar Grieg worden als invloed vermeld, en gezien de melancholische en harmonische insteek ook terecht.

Haar inspiratie haalt Myrkur uit de natuur en uit Scandinavische mythologie. En ja, ondanks de energie die hiervan uitgaat is dit heel vrouwelijke muziek. Toch verrassend in het macho mannenbastion die de metalscene toch nog steeds is. Myrkur heeft alles op haar eentje opgenomen, in de eenzaamheid van haar eigen huis. Al heeft haar Zweedse vriend nog extra drums toegevoegd nadat ze de ep afgewerkt had. Myrkur werkt momenteel al aan een volledige cd, waar we al reikhalzend naar uitkijken.

De grote tekortkoming van deze ep is dat hij veel te kort is. Myrkur weet ons met deze cd volledig te overtuigen van haar talent, en heeft met deze ep schitterend werk geleverd. Het is grote klasse en we kunnen er alleen respect voor opbrengen. Maar ze laat ons verweesd achter, hunkerend naar meer.

Myrkur (facebook)

Bandcamp




Geen opmerkingen: