zondag, oktober 26, 2014

Lacrimosa: Live in Mexico City

Lacrimosa heeft een nieuwe live-cd uit. Het is een beetje verrassend, want de groep heeft al twee live-dubbelaars op zijn actief en de laatste dateert nog maar van 2008, slechts twee platen geleden. En toch zijn er redenen om er nog eentje aan toe te voegen. De Revolution-Tour was, zoals we zelf hebben mogen vaststellen, een unieke gebeurtenis. In Keulen begeesterde Tilo Wolff c.s. het publiek drie uren lang, met zowel de nummers uit ‘Revolution’ als met een hoop klassiekers. Heel wat mensen zullen deze nieuweling dan ook met plezier beluisteren.

Maar ik geloof dat de titel ook één van de redenen voor de uitgave aanduidt. Dit is ‘Live in Mexico City’, en de groep is daar ontzettend populair. Een populariteit die trouwens ook in andere Latijns-Amerikaanse landen bestaat. Op de dvd die bij deze eerste uitgave zit - en enkel bij de eerste editie, die vermoed ik al uitverkocht is - kan men zien hoe Lacrimosa bij de aankomst in de luchthaven in Mexico door de politie beschermd moet worden om door de massaal aanwezige fans naar de auto te worden geleid. Begin uw haren niet uit te trekken als u de dvd-versie niet meer te pakken krijgt, die dvd bevat slechts vier nummers en is een voorproefje van de video van het volledig concert die volgend jaar uitkomt.

‘Revolution’ was een cd die buitengewoon geëngageerd klonk. Op het concert in Keulen konden we horen hoe Tilo Wolff honderduit vertelde over hoe we meer aandacht voor elkaar moeten hebben, hoe we onze maatschappij minder hard kunnen maken door aan onszelf te werken. Ik vond dat toen bijzonder schoon, maar helaas is die boodschap niet zo nadrukkelijk aanwezig op deze live-registratie. Misschien vond Tilo dat niet passen voor zo’n grote massa, of vond hij het moeilijk om het naar een Spaanstalig publiek over te brengen. De bindteksten beperken zich dan ook tot vele ‘gracias!’ en andere dankbetuigingen aan het publiek.

En dat publiek is geweldig. Ze brullen massaal mee op Duitstalige liedjes, wellicht zonder volledig te begrijpen wat ze zingen. Dat is volstrekt uniek. En als Tilo op het einde van ‘Durch Nacht und Flut’ in het Spaans begint te zingen, is het hek van de dam. Dit verstaan ze wel, en het verklaart waarom dit nummer systematisch een kiekenvelmoment is bij concerten in Latijns-Amerika. Lacrimosa heeft deze keer trouwens ook microfoons geplaatst om het publiek mee op te nemen, zodat u de sfeer in de concertzaal ook in uw huiskamer kunt beleven.

En zo komen we natuurlijk tot het belangrijkste: de nummers. Uiteraard krijgt u opnieuw een hoop klassiekers: Alles Lüge, Stolzes Herz, Schakal, Not Every Pain Hurts en Copycat staan ondertussen al voor de derde keer op een live-cd. Alleine zu zweit, Der Morgen Danach, Durch Nacht und Flut en Lichtgestalt voor de tweede keer. Al de rest is nieuw, en dat zijn toch maar liefst 11 nummers. Mooi de helft van de plaat. Alles werd piekfijn uitgevoerd en de oudere nummers krijgen ook vaak aangepaste arrangementen. Zeggen dat dit gewoon een kopie is van de vorige lives van Lacrimosa is dus niet aan de orde.

‘Live in Mexico City’ is een uitstekende cd. Zo u zoals ik alles in huis haalt wat de groep uitbrengt, dan hebt u het al. Maar dan komt de hamvraag. Stel dat u slechts één live van Lacrimosa wil kopen, en u vraagt mijn advies… Tja, dat is een delicate zaak. Wellicht zou ik in dat geval toch gaan voor ‘Lichtjahre’, die nog meer nummers bevat uit klassiekers als ‘Elodia’ en ‘Lichtgestalt’ en ook wat heel vroege nummers die de setlist niet gehaald hebben in Mexico. Anderzijds telt ‘Live in Mexico City’ dan weer een hoop nummers uit ‘Revolution’, en die zal ik alvast blijven koesteren.







Geen opmerkingen: