dinsdag, maart 08, 2022

Solidariteit met de gevangengenomen Wit-Russische fantasy folkgroep Irdorath

In Wit-Rusland treedt het regime van president Loekasjenko hard op tegen dissidenten. Aanleiding zijn de verkiezingen van augustus 2020 waarin Loekasjenko met een monsterscore van 80% herverkozen werd. Volgens de oppositie en vele (internationale) waarnemers werden de verkiezingen vervalst, en er volgden maanden van massale protesten in 'de laatste dictatuur van Europa'. Loekasjenko liet zich niet uit zijn lood slaan en reageerde met zware repressie. Zelfs het dragen van wit-rode sokken (de kleuren van de oppositie) of het delen van kritische berichten op sociale media zijn er intussen strafbaar.

Ook muzikanten worden geviseerd. De fantasy folkgroep Irdorath - die onder meer op het WGT en op Wacken speelde - werd in augustus 2021 opgepakt, omdat ze in augustus 2020 de protesten muzikaal ondersteunden. Ze speelden er de perestroika-hit 'Peremen' (verandering) van de Russische new wavegroep Kino, dat de officieuze hymne van de protesten werd (nadat twee dj's aangehouden werden omdat ze het nummer speelden op een protest). De overheid verwijt hen dat ze hiermee de orde verstoord hebben en hebben aangezet tot geweld tegen de ordetroepen.

Politie in burger brak op 2 augustus een huis binnen waar de verjaardag van zangeres Nadezjda Kalatsj gevierd werd. Alle aanwezigen werden opgepakt. Zeven groepsleden werden in verdenking gesteld, en ze verblijven sindsdien in voorhechtenis. Ze riskeren tot vier jaar gevangenis. De solidariteit bij andere middeleeuwse folkgroepen is echter op gang gekomen. Op 16 augustus hield Corvus Corax een protestactie aan de Wit-Russische ambassade in Berlijn, waarbij ze onder meer hun eigen versie van 'Peremen' speelden.

Ook aanwezig was Oliver Satyr van Faun, die opriep om geld te verzamelen voor de verdediging van Irdorath. Muzikanten van Mr. Harley und die Pulveraffen en Coppelius schaarden zich eveneens achter de oproep. Op sociale media gaat de hashtag #FreeIrdorath rond, en verschillende andere folkartiesten namen ook een versie van 'Peremen' op in solidariteit. (xk)

Meer info over de acties om Irdorath vrij te krijgen

Irdorath speelt 'Peremen' op de protesten tegen Loekasjenko

De oorspronkelijke versie door de Russische new wave-groep Kino

Een origineel nummer van Irdorath

Geen opmerkingen: