dinsdag, maart 08, 2022

Rebel Riot blijft vechten in Myanmar

De Myanmarese punkgroep Rebel Riot heeft een nieuwe single uit: 'Let's Fight'. Die is afkomstig van de nieuwe plaat 'One Day' die in augustus uitkwam. Wat deze plaat bijzonder maakt is niet enkel dat het uitstekende en geëngageerde punkrock bevat, maar ook de context waarin hij uitkomt.

Er zijn veel plaatsen waar er gevochten wordt in de wereld, en Myanmar is er één van. Het land kent de langst durende burgeroorlog in de wereld, aan de gang sinds 1948. Daarin vechten vooral etnische minderheden tegen de centrale overheid. En tegen elkaar, in wisselende coalities. Sinds er een militaire machtsgreep heeft plaatsgevonden in Myanmar - op 1 februari 2021 - is het totale chaos in het land. Aanvankelijk waren de protesten vreedzaam. Stakingen, betogingen en burgerlijke ongehoorzaamheid moesten de roep om meer democratie ondersteunen. En ja, de punkers rond Rebel Riot waren er al bij de eerste protesten bij.

Naarmate de repressie toenam hebben ook etnische rebellenlegers zich bij de strijd tegen het leger aangesloten. Studenten en jongeren die tegen het leger protesteerden hebben van hun kant het gewapend verzet versterkt. Een aantal dagen geleden heeft ook de NUG - National Unity Government, een schaduwregering opgezet door de oppositie - de oorlog verklaard aan de militaire junta. Het spreekt voor zich dat er aan beide kanten dodelijke slachtoffers vallen.

Rebel Riot vecht zonder twijfel mee voor democratie in Myanmar, maar dat betekent niet dat de nieuwe single 'Let's Fight' een oproep is tot nog meer geweld en bloedvergieten in het land. Het nummer gaat immers over de wereldwijde strijd tegen de klimaatopwarming, en is dus ook voor ons relevant. Bekijk hieronder de clip voor 'Let's Fight'.

Beluister of download de plaat 'One Day' op bandcamp

Volg de gebeurtenissen in Myanmar op het facebook-account van Rebel Riot

Geen opmerkingen: