dinsdag, maart 08, 2022

Lost In Catland. A Cat Compendium

Een compilatie voor het goede doel, daar hebben we altijd oor naar. Zeker als de curatoren Grey Malkin en Sven Visterin heten, en het goede doel de opvang van zwerfkatten is. Grey Malkin zouden jullie moeten kennen als de man achter neofolkgroep The Hare And The Moon, die ook solo opviel met de prachtige drone-trilogie die hij samen met Ashtoreth maakte. Sven Visterin gaat ook door het leven als Ernst H.Störzhendr en is één van de makers van het radioprogramma The Horny Hour op Radio Centraal (samen met onze Dark Entries-collega Henk Vereecken).

Alles begon met Raya Schaduwjaagster, die u hopelijk kent van de heerlijke droompopgroep Dark Poem en die tevens de partner is van Sven Visterin. Zij schreef een tekst en melodie over de dag dat hun kat Elvira in het bos verdwaalde. Ze vroeg muzikale ondersteuning aan Grey Malkin, en het nummer ‘Swallowed by the Woods’ was een feit. Bleef de vraag wat te doen met dat nummer…

Grey Malkin kwam erachter dat de coronapandemie ook veel kwaad had aangericht bij dierenasielen. Door de epidemie waren hun inkomsten tot een minimum gezonken, en toen hij daarover sprak met Sven bleek de situatie gelijkaardig in België. Zo ontstond het idee om een verzamelaar op te stellen rond het thema katten, waarvan de opbrengst naar dierenasielen zouden gaan. In de eerste plaats zou dit naar het Edinburgh Dog And Cat Home en het Wommelgemse Zwerfkat vzw gaan, maar het is mogelijk dat nog andere instellingen van donaties zullen genieten.

Zowel Grey Malkin als Sven Visterin begonnen hun contacten aan te spreken met de vraag om een exclusief kattengerelateerd nummer in te zenden. Als u de heren al wat kent, dan weet u vast dat ze vooral weirde en experimentele muzikanten in hun contactenlijst hebben staan. Liefhebbers van drones, (neo)folk, dark ambient, droompop en andere experimentele klankvelden mogen hun oren spitsen.

Meer folky nummers zijn goed vertegenwoordigd met Moth Paw (Andrew Green van Burnt Paw en Amaya López-C van Maud The Moth), The Rowan Amber Mill, Dark Leaves, Adam Geoffrey Cole en Alison O’Donnell. The Thepapahone doet het in een mistige cabaretsfeer met een vertoning van het kortverhaal ‘Le Chat’ van Baudelaire. Heel opmerkelijk is de bijdrage van Ashtoreth samen met Othello, genaamd ‘A Cat​`​s Dream of catching several species of small furry Animals in a Cave and striking like a ferocious, brobdingnagian Beast’. Als u net als wij fan bent van ‘Ummagumma’ van Pink Floyd, dan zult u er niet aan kunnen weerstaan dit nummer te beluisteren.

Nog meer Pink Floyd-verwijzingen worden geleverd door Michael Warren en Grey Malkin, die ‘Lucifer Sam’ coveren (van Pink Floyds debuut ‘The Piper At The Gates Of Dawn’, de enige plaat die ze maakten met de originele zanger Syd Barrett). Grey Malkin is trouwens ook nog vertegenwoordigd met de prachtige drone van The Floating World, en op de bijdrage van Alison O’Donnell. Het negen minuten durende droompopnummer ‘The Late Wake’ van Pefkin hoort tevens tot de hoogtepunten van deze plaat, net als het tweedelige ‘Cataclysm’ van Orryelle en Evan Flux en ‘Feline Triumph’ van Traumasutra.

Het leidt het ons te ver om over elk nummer iets te schrijven. Je krijgt in totaal immers 23 nummers door 22 verschillende artiesten, goed voor bijna twee volledige uren muziek. Sven Visterin en Grey Malkin zijn erin geslaagd een hoogstaande, samenhangende en originele compilatie te maken, die vooral voer is voor muzikale avonturiers. En als het u bevalt, koop de compilatie dan ook om daadwerkelijk iets bij te dragen aan de noodopvang voor katten.

Beluister en download hier 'Lost In Catland - A Cat Compendium'

Geen opmerkingen: