dinsdag, maart 08, 2022

Controversieel Russisch duo IC3PEAK komt naar Brussel

We blijven nog even in Rusland. Ook de geweldige elektronische groep IC3PEAK heeft er al last gehad met de overheid. IC3PEAK bestaat sinds 2013 en bestaat uit zangeres Anastasia 'Nastya' Kreslina, die de teksten op zich neemt, en Nikolay Kostylev, die de muziek schrijft. Ze maken een soort witch house of worden ook omschreven als 'goth-pop-bangers'. Samen hebben ze al heel wat prijzen gewonnen omwille van hun heerlijk experimentele en donkere muziek. Maar er zijn ook mensen die minder enthousiast zijn.

De behoorlijk nihilistische en zwartgallige teksten van Kreslina - inclusief een occasionele sneer naar de veiligheidsdiensten - liggen aan de oorzaak. Vooral in 2018, na het verschijnen van de plaat 'Сказка' (sprookje) - een plaat die, in tegenstelling tot hun eerder werk, in het Russisch gezongen was en heel wat maatschappijkritiek bevatte - kreeg de groep problemen. In het bijzonder de video van 'Смерти больше нет' (Geen dood meer) werd door de tegenstanders van de groep gezien als een belediging van de FSB - de Russische geheime dienst - en een oproep tot zelfmoord. Lokale veiligheidsdiensten spraken de zalen aan waar de groep zou optreden om hen onder druk te zetten de optredens af te gelasten, wat in veel gevallen ook lukte. In één geval werd de groep zelfs zonder reden vastgehouden zodat ze te laat waren om op te treden.

Het goede nieuws: we gaan ervan uit dat er zich geen problemen zullen voordoen bij het optreden van het duo in de Brusselse Botanique. Bestel alvast uw kaarten!

IC3PEAK op bandcamp

(Zet de ondertiteling aan bij onderstaande clips om de Engelse vertaling van de teksten te lezen.)

Geen opmerkingen: