maandag, december 24, 2018

New Order: Movement Definitive Edition Bundle

Na de tragische zelfmoord van Ian Curtis besloten de overblijvende leden van Joy Division - Bernard Sumner, Peter Hook en Stephen Morris, later aangevuld met Gillian Gilbert - om verder te gaan met muziek maken. Aangezien er afgesproken was om niet onder de naam Joy Division verder te spelen mocht één van de leden wegvallen, moest er een nieuwe naam gezocht worden. Het is naar verluid Factory-manager Rob Gretton die met de naam New Order aan kwam draven, al moest de groep zich - alweer - verdedigen tegen beschuldigingen van fascistische sympathieën. New Order startte met het opnemen van wat nummers die oorspronkelijk nog voor Joy Division geschreven waren: de single 'Ceremony / In A Lonely Place'. In november 1981 kwam dan het debuut 'Movement'.

Het is een plaat waarop de groep nog wat op zoek is naar zichzelf. Ze willen zich distantiëren van Joy Division en experimenteren met synths, maar tegelijk dragen ze duidelijk nog de erfenis van de legendarische post-punk groep mee, met verschillende nummers die al vrij snel na de dood van Ian Curtis werden gecomponeerd. Het is een overgangsplaat, met één voet in de sombere post-punk van Joy Division, en één voet die zich uitstrekt naar de meer elektronische richting die New Order later zou bewandelen. De critici reageren maar lauwtjes op dit nieuw materiaal, en ook de groep is ontevreden. Het is moeilijk werken zonder de inbreng van Curtis en de samenwerking met de legendarische producer Martin Hannett verloopt uiterst moeizaam. Het is trouwens de laatste keer dat er met Hannett - die vooral bekend is omwille van wat hij met Joy Division gedaan heeft - samengewerkt wordt.

Edoch, vandaag wordt de plaat beschouwd als één van de hoogtepunten uit het oeuvre van New Order, reden waarom de groep vandaag een 'Definitive Edition' aankondigt. Het gaat om een ambitieuze box die vinyledities bevat van 'Movement', de single 'Ceremony' (in twee edities) en ook de twee opvolgsingles 'Everything's Gone Green' en 'Temptation', die de nieuwe elektronische marsrichting van New Order nog wat duidelijker uitlijnen. U krijgt er ook nog een cd met onuitgegeven materiaal, een dvd met optredens en televisieverschijningen en een boek bij. U moet er wel even ambitieus voor in de buidel tasten, want het kleinood kost zomaar eventjes 150 euro. De box komt uit op 5 april 2019. (xk)

U kunt de box, of de verschillende onderdelen ervan, hier voorbestellen

Geen opmerkingen: