zaterdag, december 15, 2018

Einstuerzende Neubauten brengt dan toch het exclusieve 'Grundstück' uit voor het grote publiek

We naderen stilaan het einde van de herdenkingen voor 100 jaar Eerste Wereldoorlog. Onlangs mocht Einstürzende Neubauten op het slotevenement van 'Gone West' in Ieper hun conceptplaat 'Lament' over de Groote Oorlog nog eens komen voordragen, een stuk dat aanvankelijk geschreven was in opdracht van de provincie West-Vlaanderen om de Duitse inval in België te herdenken. 'Lament' blijft een wonderbaarlijk werkstuk dat mooi in het oeuvre van de groep past.

Een vroegere plaat die ook mooi in het oeuvre past, was 'Grundstück' uit 2005. Mocht u niet van deze plaat van de Neubauten gehoord hebben, dan komt dat omdat hij exclusief voorbestemd was voor de supporters van de Neubauten destijds. Ter herinnering: Einstürzende Neubauten had aan de aanvang van het nieuwe millennium gekozen om de opnames van nieuwe platen te laten financieren door supporters (deze vorm van crowdfunding is nu gemeengoed geworden). In een eerste fase werd het album 'Perpetuum Mobile' afgeleverd, waarbij de supporters een alternatieve versie van de plaat kregen, maar tegen de afspraken in niet de volledige plaat waaraan ze hadden bijgedragen. De Neubauten hebben later toegegeven dat dit fout was, en in de tweede fase hebben ze dan beloofd dat de plaat enkel voor de supporters beschikbaar zou zijn. Dat werd 'Grundstück', en het is een uitzonderlijk sterke plaat geworden.

Men kan zich er druk over maken dat de Neubauten nu opnieuw tegen de afspraken in de plaat voor het grote publiek uitbrengen, maar anderzijds is het onrechtvaardig dat zo'n goede plaat slechts voor een select publiek beschikbaar is. Op 7 september komt de plaat dus uit, met een uitgebreid boekje en een dvd van het optreden dat de groep voor de supporters gaf in Berlijn. Waar de Neubauten mijns insziens echt te ver in gaan, is dat ze extra materiaal hebben toegevoegd aan de dvd, zodat de mensen die destijds aan het project hebben deelgenomen hebben weeral niet de meest complete uitgave hebben. Ach, ze zullen het nooit leren... (xk)

Einstürzende Neubauten

Geen opmerkingen: