zaterdag, december 15, 2018

Doganov: Twincest Games

Doganov mag stilaan als een gevestigde waarde beschouwd worden in ons belgenlandje. Hun mix van dansbare beats, harde gitaren en sterke melodieën is enorm aanstekelijk. Met ‘Something Dark To Dance To’ en ‘Conducting Chaos’ hebben ze twee opmerkelijke platen gemaakt, en live spelen ze de pannen van het dak.

De opvolger van ‘Conducting Chaos’ is er intussen. Het is een ep geworden, en dat heeft zo zijn redenen. ‘Twincest Games’ is immers een conceptplaat. Een tweeling wordt geboren, maar één van de twee sterft al meteen na de geboorte. De overlever moet deze leegte compenseren, en zoekt zijn heil in relaties en seks (‘Twincest’), tracht terug in contact te komen met zijn broer (‘Grimm’), om dan uiteindelijk de situatie te aanvaarden (‘Take The Night Away’).

De vrouwelijke zang op ‘Take The Night Away’ is volgens mij een primeur bij Doganov en is zeer geslaagd. ‘Receiver’ is een instrumenteel stuk dat als anticlimax moet dienen bij het verhaal, en bestaat uit een afwisseling van stevige beats en gitaren met rustige stukken. En hier heb je de reden waarom ‘Twincest Games’ een ep is. Op vijf nummers was het verhaal verteld, en men had geen zin om geforceerd te klinken en er nog andere nummers bij te schrijven.

Wel krijg je er nog drie remixen bij. Niemand minder dan Jürgen Engler van Die Krupps neemt ‘Endear You’ onder handen, een nummer dat tot de klassiekers van Doganov gerekend mag worden. Met alle respect die we Engler verschuldigd zijn, moeten we opmerken dat zijn verdienstelijke remix lang niet kan tippen aan het origineel.

De twee laatste remixen zijn nummers van andere groepen die door Doganov onder handen werden genomen. ‘What You Need’ van Goose kreeg een remix in het kader van een wedstrijd op Studio Brussel. Goose was erg onder de indruk van de remix van Doganov, en zo werden ze samen met B-Sights tot winnaar van de wedstrijd gekroond. De remix van ‘Whack This Guy’ van La Muerte valt wat uit de toon, al dient gezegd dat Doganov het gitaargeweld van La Muerte uitstekend weet aan te vullen met dansbare elektronica.

‘Twincest Games’ is alweer een uitstekende plaat van Doganov, en je kan alleen maar hopen dat nog meer mensen deze groep zullen leren kennen.

Doganov: website / facebook


Geen opmerkingen: