zondag, december 16, 2018

Der Blaue Reiter thematiseert koude oorlog op 'United Yet Divided'

Neofolkers houden van geschiedenis. En vooral van de donkere kanten van de geschiedenis, wat soms tot onbegrip of foute vermoedens leidt. De twee wereldoorlogen zijn een favoriet thema. De vorige plaat van Der Blaue Reiter handelde bijvoorbeeld over de eerste wereldoorlog, maar nu gooit het duo van de Catalaanse vrijheidsstrijder Sathorys Elenorth en de Zweedse Cecilia Bjärgö van Cold Meat Industry-grootheden Arcana het over een andere boeg. Zij gaan de koude oorlog thematiseren op hun komende plaat ‘United Yet Divided’, voorzien voor 2019.

Vrees niet, er zal nog ruimte zijn voor bedenkelijke politieke ideologieën, gruwel en slachtingen. Het eerste nummer dat de plaat moet aankondigen handelt bijvoorbeeld over de Hongaarse Revolutie van 1956. En het nummer is bijna een historisch relaas van de feiten. We recapituleren: na de tweede wereldoorlog breidt de Sovjet-Unie haar macht uit in de landen die ze bevrijd heeft. In bijna heel Oost-Europa komen communistische regimes aan de macht. Hongarije krijgt niet enkel een bijzonder repressief stalinistisch regime, maar moet ook nog grote herstelbetalingen afstaan omdat ze samen met nazi-Duitsland heeft deelgenomen aan de vernietigingsoorlog tegen de Sovjet-Unie.

De destalinisatie van Chroesjtsjov, Sovjetconcessies na een grootschalige opstand in Polen en vooral het ontslag van de Hongaarse stalinistische dictator Mátyás Rákosi deden de hoop op verandering midden de jaren 50 groeien. Vreedzame studentenbetogingen liepen evenwel al snel uit de hand. Onhandige pogingen tot repressie leidden tot massaal protest en de Hongaarse regering riep de hulp van het Sovjetleger in, wat de val van de regering niet verhinderde. Delen van het leger kozen de kant van de opstand en er werden communisten aangevallen, mishandeld en vermoord.

Een nieuwe regering onder leiding van Imre Nagy doet grote concessies aan de opstand, die intussen op duizenden lokale raden kan rekenen, en zelfs de Sovjets lijken de zaken te willen bedaren. Een nieuwe lynchpartij tegen de communistische veiligheidsdiensten en aanwijzingen dat Hongarije uit het Warschaupact zou willen treden, doen de Sovjets van mening veranderen. Er volgt een grootschalige inval waarbij de Sovjets een nieuwe regering aanstellen onder leiding van János Kádár. Er volgt een grootschalige repressie waarbij honderden geëxecuteerd worden, tienduizenden gevangengezet, en 200.000 mensen het land ontvluchten.

‘United Yet Divided’ komt in 2019 uit, en zal naast de muziek van Sathorys Elenorth en de zang van Cecilia Bjärgö ook nog bijdragen op viool kennen van Lady Nott (ex-Der Blaue Reiter) en Maria Montes (ex-Trobar de Morte). Bovendien is alles gemasterd door Peter Bjärgö, die niet alleen de man is van Cecilia, maar ook de man achter Arcana, Sophia, Karjalan Sissit en tal van andere neoklassieke en dark ambient-projecten

Der Blaue Reiter: facebook / bandcamp

Geen opmerkingen: