zaterdag, december 15, 2018

Dead Can Dance verzet bergen op nieuwe plaat

Dead Can Dance is zonder twijfel één van de invloedrijkste groepen uit de new wave geweest. Daarmee bedoel ik niet hun populariteit, die weliswaar heel groot is, maar vooral het feit dat zij als eersten de stap hebben gewaagd om vanuit een punk- en gothicachtergrond de klassieke en middeleeuwse muziek te onderzoeken en te verwerken in hun muziek. Het leverde meesterwerken als 'Spleen And Ideal', 'The Serpent's Egg' en 'Aion' op. Later gingen ze ook wereldmuziek opnemen in de mix, wat het heel succesvolle 'Into The Labyrinth' tot resultaat had.

Een tijd geleden loste Brendan Perry van Dead Can Dance een tweet waarin hij zei dat de opnames voor een nieuwe plaat afgerond waren. Sindsdien was het verrassend stil, want de tweet werd op geen enkele manier officieel bevestigd. Natuurlijk is een tweet van mijnheer Dead Can Dance officieel genoeg, toch moet ik toegeven dat ik begon te twijfelen. De plaat zal 'Dionysus' heten, naar de Griekse god van wijn, poëzie en muziek, en uitkomen op 2 november.

De plaat neemt de vorm aan van een oratorium, een vocaal muzikaal werk waarin een verteller een verhaal doorgeeft. Het bestaat uit twee hoofdstukken. In hoofdstuk één komt het leven en werk van Dionysos aan bod, in hoofdstuk 2 verschillende aspecten van de cultus van Dionysos.

Dead Can Dance heeft intussen al een nummer uit de plaat vrijgegeven. 'The Mountain' is het eerste stuk uit het tweede hoofdstuk, en verwijst naar de berg waar Dionysos geboren werd en opgroeide onder het gezag van de wijze centaur Chiron, die hem dansen en gezangen aanleerde alsook bacchische riten en initiaties. U merkt het, er zal diepgang aanwezig zijn op de nieuwe plaat. Muzikaal kan u alweer ritmes geïnspireerd uit verschillende tradities horen, alsook veldopnames uit verschillende werelddelen.

Bovendien kunt u extracten uit alle nummers op de plaat streamen op de website van de groep. Wie de oefening doet, zal merken dat er een wereld van verschil is tussen 'Dionysos' en de voorgaande 'Anastasis' uit 2012. Er worden weer meer elementen uit wereldmuziek geïncorporeerd met ritmes uit verschillende tradities en veldopnames uit verschillende werelddelen. Er kan geen twijfel over bestaan dat Dead Can Dance alweer een pareltje heeft afgeleverd, en dat is niet echt verwonderlijk voor een groep die eigenlijk nooit een slechte plaat heeft gemaakt.

En Dead Can Dance gaat daarna ook op stap, met de nieuwe plaat onder de arm. De naam van de tour - 'A Celebration - Life Works 1980-2018' - doet vermoeden dat er werk uit de hele carrière van de groep gespeeld zal worden, en dat is iets waar we bij vorige passages van de groep nog wat bij op onze honger bleven. We noteren vooral twee data in het Brusselse Koninklijk Circus op 7 en 8 mei 2019, en twee data in de Utrechtse Tivoli Vredesburg op 13 en 14 mei 2018.


Geen opmerkingen: